Kommunen slår tillbaka: ”Ingen neddragning”

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-11-06

Gustav Johansson (M)

Personer som arbetar med ungdomar i Enskededalen menar att allt fler unga dras in i kriminalitet.

Enligt dem kan problematiken härledas till politiska beslut – vilket politiker avfärdar.

– Vi har haft problem tidigare, men har vidtagit jättestora åtgärder, säger Gustav Johansson (M), ordf. stadsdelsnämnden.

I Stockholm har andelen högstadieelever som besökt en fritidsgård minst en gång i månaden minskat med 36 procent under perioden 1985 till 2016. Det visar en kartläggning från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Kommunalt anställda i Enskededalen menar att utvecklingen kan kopplas till politiska beslut – och att konsekvensen blir att ungdomar hamnar i utanförskap och kriminalitet.

Gustav Johansson (M), har suttit i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd sedan 2006. Efter fyra år som vice ordförande har han i dag hållit posten som ordförande under fyra år. Därmed har han under lång tid varit med och utformat ungdomspolitiken.

– Långsiktigt har vi inte alls haft någon neddragning på verksamheterna. Det vi gjort är att vi har professionaliserat verksamheten ganska mycket. När jag gick och hängde på fritidsgården så var det just häng, man pratade knappt med någon vuxen. I dag så bygger vi in verksamheter i fritidsgårdarna och ungdomarna får lära sig massor av saker, säger han.

”Vi har haft problem tidigare”

Organisationen Ung Livsstil arbetar med att utvärdera politik kopplat till ungdomar. Deras forskning visar att besökare på fritidsgårdar ofta är från familjer med små ekonomiska resurser, med behov av extra stöd. Att unga som besöker fritidsgårdar i stor utsträckning har utländsk bakgrund.

Det handlar om ungdomar som inte i lika stor utsträckning tar del av annat fritidsutbud och där en stor andel är utan fullständiga betyg från grundskolan. Faktorer som kan kopplas till en ökad risk att hamna i kriminalitet.

– Vi har haft problem tidigare, men har vidtagit jättestora åtgärder. Jag är superstolt över den verksamhet vi har i dag. Vi ökar budget för öppna verksamheterna med över fyra miljoner inför 2022. Det har skett, och kommer att ske omstrukturering absolut, men det är inte på något sätt en neddragning, säger Gustav Johansson (M).

”Varje ungdom i kriminalitet är ett misslyckande”

Ekonomiskt har Stockholm under flera års tid haft en tydlig satsning på ungdomsverksamhet – trots det har önskade resultat uteblivit. I en nyligen publicerad utredning beställd av kulturnämnden i Stockholms Stad presenteras en uppsjö av åtgärder för att bland annat kvalitetssäkra kommunens fritids- och ungdomsgårdar.

De föreslagna åtgärderna visar att det finns ett stort behov av att utvärdera kvaliteten på verksamheten för att få den att utvecklas, snarare än att skjuta till mer pengar.

– Varenda ungdom som hamnar i kriminalitet är ett misslyckande. Fritidsgårdarna är en del i det här men vi måste tänka på helheten. Det krävs ett starkare samarbete mellan olika instanser. De två viktigaste sakerna i det här är att hjälpa föräldrarna och att hjälpa ungdomar att klara skolan, säger Gustav Johansson (M).