Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Tre månader efter klimatmötet – nu planeras sex nya oljefält

Uppdaterad 2022-02-13 | Publicerad 2022-02-12

Nyss var Boris Johnson hela världens klimatledare.

Nu planeras sex nya olje- och gasfält – och den brittiske premiärministern anklagas för att ”torpedera” klimatarbetet.

– Ett häpnadsväckande avsteg från klimatposerandet i Glasgow, säger Philip Evans vid brittiska Greenpeace till The Independent.

Följ ämnen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson utlovade högtidligt ”en vändpunkt för mänskligheten” inför FN:s stora klimatmöte COP26 i Glasgow i fjol. Senare hyllade han klimatavtalet som till sist förhandlades fram som ”ett stort steg framåt”.

Men knappt hade de internationella delegaterna hunnit resa hem förrän den brittiska regeringen började planera för mer fossil utvinning.

Ett första nytt olje- och gasfält utanför Skottlands östkust godkändes under tystnad redan i januari, bara två månader efter klimatmötet, rapporterar The Guardian.

Ändå tycks det bara ha varit början.

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak uppmanar till ökade investeringar i borrning efter fossil energi.

I förra veckan uppmanade finansminister Rishi Sunak till ökade investeringar i borrning efter fossil energi i Nordsjön.

– Vi har tillgångar i Nordsjön och vi vill uppmuntra till investeringar i dem eftersom vi kommer att behöva naturgas som en del av vår övergång till netto nollutsläpp, sa han vid en pressträff, rapporterar The Independent.

Ny olja och gas

Enligt The Telegraph väntas ytterligare sex nya tillstånd för olje- och gasfält i Nordsjön få grönt ljus i år. Tidningen uppger att den brittiska regeringen fruktar att den gröna omställningen kommer att drabba ekonomin. Som på andra håll i Europa har brittiska hushåll under vintern drabbats av kraftigt stigande el- och gasräkningar.

Nu uppges finansminister Sunak pressa den brittiske näringsministern att snabbprocessa tillstånden.

Men fossilplanerna är allt annat än okontroversiella. Storbritannien har utfäst sig att nå netto nollutsläpp 2050.

Och det International energiorganet IEA varnade i fjol för att ny olje- och gasproduktion var oförenligt med ambitionen att klara klimathotet och menade att det krävdes ett globalt stopp för nyutvinning om världen ännu skulle ha en chans att nå 1,5-gradersmålet.

Vid klimatmötet i Glasgow uppmanade premiärministern till att "desarmera klimatbomben".

”Torpederar klimatarbetet”

Brittiska oppositionspolitiker och miljögrupper rasar mot de nya fossilplanerna, som de menar bortser från vetenskapen och går helt i fel riktning.

– Boris Johnson uppmanade globala ledare vid COP26 att "desarmera klimatbomben". Nu torpederar hans egen regering klimatarbetet genom att ge tillstånd till att mer klimatförstörande olja och gas kan utvinnas i Nordsjön, säger Carla Denyer, partiledare för Green Party till The Independent.

”Häpnadsväckande avsteg”

Philip Evans vid brittiska Greenpeace säger till samma tidning:

– Det här skulle innebära ett häpnadsväckande avsteg från klimatposerandet som vi såg från regeringen under COP26-mötet i Glasgow.

Ansökningarna ska nu gå igenom miljöprövningar.