Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trump: IS-fångarna kommer fly till Europa

Publicerad 2019-10-10

Donald Trump fick frågan om hotet från flyende IS-terrorister när Turkiet anfaller kurderna i norra Syrien.

– De kommer att fly till Europa, det är dit de vill, sa Trump.

Uttalandet oroar terrorexperten Magnus Ranstorp:

– Det är helt fel signal att skicka, säger han.

Turkiska armén inledde på onsdagen sin offensiv mot kurddominerade SDF-milisen i norra Syrien, samma styrkor som samarbetat med USA och lett kampen mot IS på marken. Attacken sker sedan USA i helgen meddelat att de drar tillbaka sina soldater från området.

Händelseutvecklingen har lett till stark kritik mot Donald Trump, både internationellt och på hemmaplan.

Så sent som under natten mot torsdagen, svensk tid, gick Trumps partikamrat, den högt uppsatte senatorn Lindsey Graham, till kraftfull attack mot presidenten på Twitter.

”Be för våra kurdiska allierade som har blivit skamlöst övergivna av Trumpregeringen”, skriver han.

Lindsey Graham är ordförande för senatens justitieutskott och normalt sett trogen Trump. Nu har han gjort gemensam sak med den demokratiske senatorn Chris van Hollen och lanserar ett förslag på sanktioner mot Turkiet och president Erdogan.

Timmarna tidigare svarade Trump på journalisternas frågor i Vita huset. En av frågorna handlade om de drygt 11 000 IS-terrorister som hålls fångna i det kurdkontrollerade området. Utgör de nu ett hot någon annanstans? frågade en reporter.

– Well, de kommer att fly till Europa. Det är dit de vill, de vill tillbaka till sina hem, sa Trump.

Han kritiserade sedan de europeiska länderna för att inte ta ansvar för terroristerna.

– I flera månader ville Europa inte ta emot dem från oss. De kunde ha hållit rättegångar och vad de nu vill. Men som vanligt är det inte ömsesidigt. Det är inte en rättvis deal för USA.

Trump fick kritik direkt

Trumps uttalande möttes genast av kritik, bland annat från den demokratiske kongressledamoten Don Beyer:

– President Trump sa just att det är okej att att förråda våra kurdiska allierade och tillåta att 11 000 IS-terrorister släpps eftersom de ”kommer att fly till Europa”. Han är helt utom kontroll och kongressen måste göra något åt det.

Don Beyer uppgav i en annan tweet att kongressen står i direktkontakt med det kurdiska självstyret.

– De berättar att civila redan har dödats och att deras styrkor kommer att ”flyttas för att prioritera försvar mot den turkiska invasionen och lämna de mer än 11 000 IS-fångarna obevakade”.

Beskeden oroar den svenske forskaren och terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Det är helt fel signal att skicka. Trump verkar heller inte fatta att i vissa länder har vi inte lagstiftning som kan lagföra personerna. Det är bättre att det sker kontrollerat än att det sker så här. Det skapar en stor osäkerhet.

– Det är djupt bekymrande att det här håller på att ske. Samtidigt måste man också veta att IS försöker göra comeback. Det pågår både i Irak och Syrien men även inifrån de stora lägren, exempelvis al-Hol. Det pratas om att de planerar en utbrytning eller att fritas, säger han.

Vad innebär uppgifterna om att SDF redan har lämnat fångarna obevakade?

– Det innebär ju att vi blir mer osäkra och att väldigt farliga personer släpps ut. De här personerna har ofta en vilja till att få tillbaka IS och gå tillbaka till de gamla leden och slå tillbaka mot sina fiender. Det är ingen bra lösning för Syrien att det sker på det här sättet.

Ser du någon anledning till oro i några särskilda länder i Europa?

– Det beror på om de lyckas ta sig tillbaka eller vilka processer som initieras kring det. Vissa länder har haft fler resenärer än andra. Tyskland har haft 1 000, Frankrike uppemot 2 000. Om de kommer tillbaka så påverkar det naturligtvis extremistmiljöerna. Det skapar en dynamik som är viktig att följa.

Vad betyder det för Sverige?

– För svensk del handlar det framför allt om ett tjugotal kvinnor, rätt många barn och så har vi några stycken män som sitter fångade. Det är inget jätteantal. Säkerhetspolisen har full koll på vilka de är.

Magnus Ranstorp: Risk att IS återuppstår

Magnus Ranstorp spelar dock ner risken för en massflykt av IS-fångar till Europa, primärt för att en stor majoritet av fångarna är syrier och irakier.

– Det handlar om den yttre gränsen och den är väl relativt välbevakad nu. Det skulle i så fall vara om avtalet med Turkiet inte håller. Självklart kan de ju försöka smuggla sig in. Jag tror kanske inte att det blir så lätt. Men på fri fot i Turkiet eller i alla fall i närområdet kan det innebära att de kan försöka.

Ranstorp ser en större risk att IS återuppstår i regionen.

– Nu kanske vissa släpps fria och det kommer att påverka säkerhetsläget negativt och ge IS möjligheter att bli ett nytt problem.

– Självfallet är det ett säkerhetsproblem också gentemot Europa. Varje person med tungt bagage med terror och hämndbegär blir en säkerhetsrisk. De kan mycket väl stå i kontakt med folk i Europa. Det här tror jag gör alla ganska nervösa.