Lyxig camping trendar – både service och natur

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 06.30

Mjuka sängar, kristallkrona, eller en kanot och badstege vid flotten som tältet står på. ”Glamping” som boendeform fortsätter att locka campare som vill sätta guldkant på tältningen.

Intresset för glamping, en ihopskrivning av orden glamour och camping, fortsätter och har ökat och förfinats.

Några exakta siffror för just glamping finns inte, men flera nya ställen har tillkommit de senaste åren och ökningen bekräftas av glampingplatserna.

Ursprungsidén, att sova i en säng i ett tält, har utvecklats till olika nischer och påminner nu om hotellens olika stjärnor och inriktningar, enligt glampingägaren Julia Aspnäs, som tillsammans med sin man driver nyöppnade Lugnet utanför Ängelholm.

Juli är fullbokat och bokningar rullar även in för augusti på Bjärehalvön.

– Jag tror det gör väldigt mycket för människan att få vara lite mer ute i naturen, att sova och vakna upp till fågelkvitter, säger Julia Aspnäs.

Konjunkturen märks

På Slite strand resort på Gotland finns 18 tält. Här har glamping funnits i några år och beskrivs av vd Jonas Henning som en trend som har blivit något mer bestående.

– Nu har glamping utvecklats till en etablerad boendeform, säger han och lägger till att det, precis som i andra boendeformer, handlar om läget.

I det här fallet handlar det om huruvida den bakre tältraden med 50 meter till vattnet blir bokad eller om det är den dyrare och främre, bara 15 meter från vattnet.

– Där märker vi av en konjunkturkänsla och ränteläget, för de platserna är ju dyrare. De har tidigare gått först men nu går de inte längre först, säger han.

”En naturupplevelse”

För den glampare som inte nöjer sig med att sova i tält vid vattnet utan vill sova ovanpå det, finns det tält på flottar på Marholmen i Roslagens skärgård. Där syns en ökning i år med 8 procent i antal bokningar, jämfört med perioden mitten på maj till mitten av juli, förra året.

– Intresset håller i sig. Jag tror att det är den här outdoor-trenden, att man vill vara i naturen och få den här naturupplevelsen som ju glamping verkligen är, men ändå behålla de här bekvämligheterna, som en skön säng och serverad mat, säger marknadschef Bibi Rydbacken på Marholmen.