Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Hade 30 kilo sprängmedel - döms till fängelse

Publicerad 2024-07-18

När polisen gjorde husrannsakan hittade de 30 kilo sprängämnen hos två män. Nu döms de båda männen till långa fängelsestraff av Värmland tingsrätt.

När polisen gjorde husrannsakan hittade de 30 kilo sprängämnen hos två män. Nu döms de båda männen till långa fängelsestraff av Värmlands tingsrätt.

De båda döms bland annat för grovt brott mot lagen för brandfarliga och explosiva varor. Den ene mannen, som är i 30-årsåldern, döms till sju år och sex månaders fängelse, den andra mannen som är i 40-årsåldern, till fem år.

Polisen menar att sprängmedlet kan ha varit avsett för fjärrdetonerade bomber som skulle kunna brukas av andra kriminella.

– Vi har hittat filmmaterial där man kan se att en av de åtalade hanterar en fjärrutlösare. Det fanns en risks att sprängmedlet skulle komma ut på marknaden och det skulle ha varit förödande, säger åklagare Cecilia Aronsson till P4 Värmland.

Den ene mannen förnekar alla brottsanklagelser medan den andre i polisförhör erkänt sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.