Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Nu drar regnet in över hela Sverige

Publicerad 05.43

Lågtrycket har legat och snurrat runt Island.

Under fredagen drar regnet in över Sverige på bred front.

– Ja, det är en kallfront som drar fram över landet, så värmen sjunger på sista versen. Det är ett ganska stort vädersystem, säger meteorolog Lasse Rydqvist på Klart.

Tycker du att det har varit jobbigt med den tryckande värmen de senaste dagarna kan du andas ut.

Nu sjunker temperaturen något, men det handlar inte om att hösten anlänt redan. Temperaturen kommer att ligga på 17–22 grader, i norr runt 15 grader.

– Lågtrycket passerar ändå landet ganska snabbt, med undantag för norra Norrland. Där hänger det kvar extra lång tid. Sedan ska det bli stabilare väder i helgen, även om det kommer att vara svalare än det är nu, säger Lasse Rydqvist.

Var beredd på regn de kommande dagarna.

Drar in under torsdagen

Lågtrycket kommer in över västra Sverige redan under torsdagskvällen.

– Sedan drar det österut under fredag morgon och sedan över Götaland och Svealand. Då har regnet också kommit fram till Norrland. Fram på dagen blir det uppluckrande molntäcke. I landsändarna, i norra Norrland och södra Götaland kan det hänga kvar lite längre under fredagen.

Samtidigt som lågtrycket passerar kommer det först att bli blåsigt, när det är förbi mojnar det. Regnmängderna kommer inte bli dramatiska, enligt Lasse Rydqvist.

– Det kan komma 10–20 millimeter i norra Norrland som mest. Sedan är det väl lite svårbedömt just i Götaland. Där kan det vara inslag av åska, så lokalt kan det komma lite större mängder, säger han.

Temperaturen blir stabil under helgen och högtrycket återvänder – åtminstone tillfälligt.

Stabilt i helgen

Under torsdagen har det varit betydligt varmare.

– Varmast har det varit i östgötska Horn, mellan Linköping och Jönköping. Där var det 29 grader i dag.

Hur ser det ut i helgen?

– Temperaturmässigt kommer vi att ligga på ungefär samma nivå. Men på lördag skulle man kunna komma upp till 24 grader, kanske vid ostkusten. Annars är det rätt normala augustitemperaturer och rätt stabilt väder, säger Lasse Rydqvist.

I början av nästa vecka håller högtrycket i sig.

– På onsdag eller där någonstans ser det ut att bli regn igen i hela landet.

Följ ämnen i artikeln