Svenska läkarnas kritik mot Kristerssons uttalande om kärnvapen

Publicerad 2024-05-13

Kristersson uttalade sig i P1 morgon om kärnvapens vara eller icke vara på svensk territorium.

Nu möts han och regeringen av kritik.

– Det är en tydlighet som vi efterfrågar. Regeringen och riksdagen måste klargöra att kärnvapen inte får finnas på svensk territorium, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska läkare mot kärnvapen.

I P1 morgon pressades statsminister Ulf Kristersson om kärnvapenavtalet med USA.

Finland och Norge har en uttalad skrivelse om förbud mot kärnvapen på deras territorium. Men Sverige saknar ett sådant förbud.

– Vi har tagit fram två propositioner. Där står det att Sverige deklarerat att vi inte kommer ha permanent trupp eller kärnvapen på svensk mark i fredstid, sa Kristersson i intervjun.

När han blev tillfrågad om kärnvapen i en krigssituation svarade han:

– I en krigssituation är det en helt annan sak. Då har hela Nato nytta av det kärnvapenparaply som måste finnas så länge Ryssland har sina vapen. Däremot är det så att Sverige bestämmer över svenskt territorium.

Josefin Lind, generalsekreterare Svenska läkare mot kärnvapen.

Svenska läkare mot kärnvapen ställer sig kritiska till de propositionerna Kristersson nämner och hur de är framställda.

”I de propositioner statsministern hänvisar till står det att ’det inte finns skäl att ha kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium i fredstid.’ Att det inte finns skäl för att ha kärnvapen på svenskt territorium öppnar upp för att detta kan förändras”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Just nu anser regeringen inte att det inte finns skäl, men vad händer om ett, fem, tio, 50 år? Det finns inga garantier att det skulle uppstå en situation där den nuvarande, eller kommande, regering framställer skäl för att kärnvapen ska föras in i Sverige. Om ett förbud antogs skulle det innebära att kärnvapen inte får föras in på svenskt territorium, oavsett omständigheter, säger Josefin Lind.

”Djupt oansvarigt”

En Novusundersökning som Svenska läkare mot kärnvapen beställde i slutet av december 2023 visar att en klar majoritet av svenska folket inte vill ha kärnvapen i Sverige och vill att riksdagen skriftligen uttalar detta.

– Jag tycker det är djupt oansvarigt och accepterar inte folkviljan. Sverige är det enda landet i norden som inte har någon tydlighet när det gäller kärnvapen. Riksdagen måste kräva att regeringen tydligt tar avstånd från kärnvapen på svenskt territorium, i såväl fredstid som i tider av krig, krigsfara och kris.

– Vi tycker också att oppositionen behöver vara hårdare och kräva detta. Framförallt Socialdemokraterna som är det största partiet i oppositionen, säger Josefin Lind.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln