Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Anfall över rysk-ukrainska gränsen i natt

TT

Publicerad 2024-05-14

En ukrainsk soldat förbereder en attackdrönare som ska skickas till angrepp mot ryska ställningar i Charkiv. Bilden togs på måndagen.

Ukraina och Ryssland har växlat eld och projektiler över gränsen under natten till tisdag, enligt uppgifter från bägge sidor.

Ukrainas militär meddelar att landet anfölls med 18 attackdrönare som samtliga sköts ned, över åtta olika regioner.

Ryssland uppges ha inlett en markoffensiv mot den ukrainska gränsregionen Charkiv. Under natten har storstaden med samma namn, Ukrainas näst största stad, blivit beskjuten på nytt.

Totalt har det riktats artillerield mot 30 samhällen i Charkiv-regionen från den ryska sidan, enligt dess guvernör Oleh Synjehubov. Han rapporterar ett civilt dödsfall.

Tusentals personer har evakuerats från gränsnära områden på den ukrainska sidan.

Ryssland säger sig ha skjutit ned såväl drönare som raketer över Belgorod, den ryska regionen på andra sidan gränsen. De senaste larmen kom vid klockan åtta på tisdagsmorgonen.

På den ukrainska sidan delar militärens officiella kanaler filmklipp där man ska höra hur invånarna i staden Belgorod ”har fått njuta av” höga flyglarm under natten och morgonen.

Svårverifierade uppgifter och filmklipp som sprids både i ukrainska och ryska kanaler gör gällande att ett frakttåg i den ryska regionen Volgograd har blivit attackerat av en drönare som orsakat urspårning, brand och stor förstörelse.

Enligt ukrainsk utsago är 30 000 ryska soldater del av en stor framstöt mot Charkiv. Regionen ockuperades delvis i början av det storskaliga kriget, men befriades sedan i en ukrainsk motoffensiv.