Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Polisen: 600 gängkriminella styr från utlandet

TT

Publicerad 2024-09-12

Rikspolischef Petra Lundh. Arkivbild.

Runt 600 gängkriminella bedriver grov organiserad brottslighet i Sverige från utlandet, enligt en ny kartläggning av polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Rikspolischef Petra Lundh uppger för SVT att personerna är spridda över 57 länder världen över.

– Dels finns de i Europa, i Spanien har vi en hel del och på Balkan, men det är också Mellanöstern, norra Afrika och en del i Sydamerika, säger Lundh i SVT:s 30 minuter.

Kartläggningen består av aktörer i topp- och mellanskiktet av den kriminella hierarkin och är antingen svenska medborgare eller har stark koppling till Sverige.

Personerna har enligt polisen etablerat sig utomlands dels för att komma nära kriminell kärnverksamhet som narkotikahandel, dels för att undkomma det svenska rättssystemet.

– Problemet kan vara att många har dubbelt medborgarskap. Normalt sett lämnar inte andra stater ut sina egna medborgare, utan då får man göra annat. Då får man fundera på om man kan lagföra dem i det landet de finns i.

Runt en fjärdedel, 150 av 600, är frihetsberövade eller internationellt efterlysta.

Rikspolischefen säger till SVT att det internationella samarbetet inom EU, Europol och Interpol fungerar bra, men att strukturen inom den grova organiserade brottsligheten gör det svårt att komma åt de högst uppsatta aktörerna.

– Det är verkligen ett komplext, internationellt, globalt problem.