Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Åtalas för att ha förfalskat pass hos polisen

Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 10.33 | Publicerad 08.25

En handläggare vid polisens passexpedition i Norrköping åtalas. Arkivbild.

En tidigare passhandläggare på polisen åtalats misstänkt för att ha framställt sju falska pass på passexpeditionen i Norrköping i maj och juni 2023.

– Det var tyska myndigheter som upptäckte det när man använde ett av passen vid inresa till Düsseldorf, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.

Personen reste in till EU från Dubai. Det är oklart om även de andra sex falska passen använts.

– Min gissning är naturligtvis att de här passen har använts för inresa till Sverige. Men det kan jag inte föra i bevis.

De sju passen är kopplade till riktiga identiteter, men har fått andra personers foton, längddata och övrig biometri. Det har varit ett omfattande arbete att gå igenom alla passen som handläggaren utfärdat, för att hitta de falska passen. Brottsrubriceringen är grov urkundsförfalskning.

”Det är mycket allvarligt om förtroendet för svenska pass skadas. Det är inte alls bra att ett falskt svenskt pass av allra yppersta kvalitet har framställts med polisens egen utrustning”, uppger chefsåklagare Englund i ett pressmeddelande.

Passhandläggaren är även åtalad för osant intygande, grovt brott samt dataintrång. Två andra personer som inte är polisanställda är också åtalade för grov urkundsförfalskning, i första hand som medgärningsmän.