Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Ung svensk kan få straffrabatt i Danmark

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-09-12 10.00

En ung svensk man ska ställas inför rätta i Danmark nästa vecka och förväntas erkänna brott, vilket kan leda till ett lägre straff. Arkivbild.

Nästa vecka ställs en 19-årig svensk inför rätta i Danmark. Mannen förväntas erkänna brott och kan därmed få straffrabatt efter en ändring i danska brottsbalken.

– Fallet är intressant eftersom det kan sätta ramarna för rabatt i fall av denna karaktär, säger hans advokat Martin Leth.

19-åringen är misstänkt för en sprängning i Köpenhamn i slutet av juni. Ingen kom till skada, men det blev omfattande skador på en byggnad.

Dansk polis har tidigare uppgett att han förväntas erkänna brott och att det därför inte väcks åtal på samma sätt.

Enligt Leth kan erkännandet leda till att svensken får ett lägre straff. Den 15 juni infördes nämligen en justering av straffeloven, den danska brottsbalken, som omfattar straffnedsättning vid ett erkännande tidigt i processen.

Utdragna rättsprocesser

Sedan dess har domstolar i Danmark gett rabatt till personer som har varit misstänkta för till exempel narkotikainnehav och därmed undgått utdragna rättsprocesser.

Leth förväntar att åklagarmyndigheten kommer att yrka på minst fem års fängelse som straff för den 19-årige svensken.

– Jag kommer att föreslå ett lägre straff. Sedan får vi se hur stor effekt domarna anser att ett tidigt erkännande ska ha på straffet. Det har kommit några domar sedan ändringen infördes för inte så länge sedan så det är svårt att veta just nu, säger han.

– Om det går till högre instanser kan fallet bli prejudicerande.

Åtalade tonåringar

Rättegången är den första efter våldsvågen med unga svenskar i grannlandet. Förra veckan åtalades även två svenska tonåringar för mordförsök i Danmark.

Landets justitieminister Peter Hummelgaard (S) har tidigare uppgett att man vid 25 tillfällen registrerat framför allt unga svenskar som rest över till Danmark för att begå grova brott.

ANNONS