Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Så röstade EU-parlamentarikerna om sina egna löner

Publicerad 2024-10-24 09.22

EU-parlamentarikerna behåller sina lönenivåer.

I går röstade EU-parlamentarikerna om nivån för sina egna löner.

V och SD var de enda svenska partierna som röstade för att sänka lönerna.

– Det är helt orimligt att folkvalda ska ha lön som är flera gånger större än vanliga arbetares löner, säger Hanna Gedin, V:s EU-parlamentariker.

En EU-parlamentariker har en grundlön omkring 10 300 euro.

Utöver det tillkommer tillägg som ytterligare spär på mängden pengar som de tjänar varje månad.

Ett förslag har lagts fram om att lönerna skulle kunna halveras.

Under onsdagen genomfördes en omröstning i europaparlamentet där parlamentarikerna själva fick rösta om förslaget ska bli verklighet eller ej.

Resultat?

Majoriteten av parlamentarikerna röstade mot förslaget och deras egna löner kommer alltså inte halveras.

Hanna Gedin (V).

”Ohumant mycket pengar”

Västerpartiets Hanna Gedin var en av de som önskade att sänka sin och kollegornas löner.

– Det är så ohemult mycket pengar det handlar om. Lönen i sig är helt orimligt hög. I synnerhet när vi har en ekonomisk situation i Sverige där statsministern har uppmanat medborgarna att bita ihop samtidigt som de kämpar för att klara de höga matpriserna och boendekostnader – eller till och med blir av med jobbet.

– I det läget så sticker det verkligen i ögonen att folkvalda ska ha flera gånger högre lön än vad vanliga arbetstagare har, säger hon.

Omröstningen gällde kommande budgetår, alltså att halvera lönerna för 2025.

Vänsterpartiet var med och lade fram förslaget av halveringen lönerna. Och förslaget gällde just parlamentarikernas grundlön.

Gedin anser även att riksdagsledamöternas löner är för höga i nuläget.

– Detta är en politik som vi står för både i EU-parlamentet och Riksdagen. Där lägger vi fram motsvarande förslag när det gäller våra riksdagsledamöter där vi anser att lönen också är för höga. Där ser vi ökningar år efter år.

Emma Wiesner (C), Karin Karlsbro (L), Alice Kuhnke (MP), Alice Teodorescu Måwe (KD), Tomas Tobé (M) och Helene Fritzon (S) är några av parlamentarikerna som röstade mot halveringen av lönerna.

”Kommer fortsätta att lägga fram förslag”

– Människor som har förtroendet att företräda andra människor ska inte kunna sko sig på skattemedel eller på vanliga medborgares bekostnad, säger Hanna Gedin.

Hon berättar att de kommer fortsätta att föreslå sänkningar av parlamentarikernas löner, men är inte optimistisk för att få igenom förslaget den närmsta tiden.

– Hittills har vi inte fått en majoritet med oss och tyvärr kan vi konstatera att den politiska utvecklingen på europeisk nivå är att det sitter allt fler parlamentariker från högern och extremhögern i EU-parlamentet, vilket gör att det framöver ser svårt ut att få igenom det här förslaget.

– Men vi kommer fortsätta att lägga fram förslag för att sänka och få fram mer rimliga löner till EU-parlamentariker, säger säger Hanna Gedin.