Grattis :-) på födelsedagen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Smileyn fyller 25 år

Professor Scott E. Fahlman.

Den 19 september 1982 skrev professor Scott E. Fahlman en lite konstig teckenkombination på ett elektroniskt diskussionsforum:

:-)

I morgon fyller smileyn 25 år.

Smileyn eller smileygubben anses av många som det oslagbart bästa sättet att uttrycka känslor i skriven text, exempelvis i chatt eller e-post på nätet. Sedan den där septemberdagen för 25 år sedan har de tre små tecknen utvecklats enormt, och i dag finns det en uppsjö av smileys och så kallade emoticons, små ansikten eller figurer som uttrycker olika känslor, att välja på.

Fahlman berättar själv enligt nyhetsbyrån AP att han kläckte idén med de tre små tecknen under en diskussion som handlade just om begränsningarna med att uttrycka humor och känslor i e-post och i chatt. Han skrev:

”Jag föreslår följande tecken för att markera ett skämt: :-). Läs det sidledes.”

Spreds snabbt

Fahlmans teckenkombination spreds från universitetets nätverk ut i den spirande cybervärlden, först till andra universitet, sedan till affärsnätverk, och så småningom ut på det snabbt framväxande globala datanätverket internet.

– Jag har aldrig sett några bevis på att :-) använts före jag skrev det, och jag har aldrig träffat på någon annan som påstår sig vara dess upphovsman. Men det är förstås möjligt att någon annan fick samma idé. Det är ju en ganska enkel och uppenbar idé, trots allt, skriver Fahlman på en hemsida som är tillägnad smileyn.

Han har med fascination sett hur ändlösa variationer på de tre små tecknen vuxit fram och spridits på nätet. I dag har smileys i alla former blivit en självklarhet för de flesta internetanvändare.

Många lutade huvuden

– Ibland funderar jag på hur många miljoner människor som har skrivit dessa tre tecken under de 25 år som gått. Och hur många har lutat på sina huvuden för att läsa dem.

Enligt Clifford Nass, professor i kommunkation på universitetet Stanford, fyller smileys och emoticon en viktig funktion i skriven text. Känslan bakom en skriven textrad kan ibland vara svår att uppfatta eftersom känslouttrycket ofta ligger i rösten.

Men smileyn ger den behövliga vägledningen. ;-)