Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Så blir hans expeditioner toppen för miljön

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-24

Äventyraren Johan Ernst Nilson gör sina sju bergsbestigningar klimatneutrala.

Det sker i samarbete med företaget Respect Europe, som också hjälper flera stora städer och ett 100-tal företag.

Följ ämnen

– Först beräknas företagets koldioxidutsläpp. Sen sätts åtgärder in, framför allt när det gäller transporter och fastigheter, förklarar Gunilla Hadders.

–_Det kan handla om att köpa fler miljöbilar, minska på tjänsteresorna och att använda mer telefonmöten. På fastighetssidan kan man byta till grön el, energisparlampor, ny typ av uppvärmning. Till slut när man gjort allt som går att göra, har man en restpost med koldioxid. Den kompenserar man genom att minska utsläppen någon annanstans.

Respect Europe samarbetar bland annat med Stockholm, Malmö, Helsingborg och Växjö.

Klimatneutral skiva

Ute i världen – dock utan Respects hjälp – har bland annat Al Gores film om klimathotet, Coldplays skivinspelningar och fotbolls-VM tillkommit på ett klimatneutralt sätt.

Och nu är det dags för den förste klimatäventyraren. Johan Ernst Nilsons projekt Seven summits, där han ska bestiga det högsta berget i varje världsdel, blir klimatneutralt.

Spisar byggs om

Projektets koldioxidutsläpp orsakas framför allt av transporterna, där flygresorna kommer att stå för ungefär 14 ton och bil- samt helikoptertrans-porter för cirka 6 ton.

–_Hans expeditioner är omöjliga att göra utan koldioxidutsläpp. I stället kommer 20 ton koldioxidutsläpp att minskas i ett projekt i Sydafrika. Hushållsspisar som eldas med kol byggs om till effektivare användning, så att energianvändningen minskar med 85 procent, berättar Gunilla Hadders.

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln