Anmälda fall av våld och hot i skolan ökar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-15

Västsvensk skolpersonal uppgiven över utvecklingen

Per Åhlmans, rektor på Bräckegymnasiet, är själv tveksam till att stökigheterna i skolan skulle ha ökat, utan tror snarare att benägenheten att anmäla dem är större än tidigare.

Klimatet i skolan blir allt hårdare.

Bara hittills i år är antalet anmälningar om hot, våld och brister i arbetsmiljön nästan dubbelt så många som förra året.

– Lärarna känner sig uppgivna, säger Annie Runhammar på Arbetsmiljöverket.

I snitt anmäls nu ett allvarligt tillbud om dagen i västsvenska skolor.

–?Enligt skolpersonalens egna upplevelser handlar det om fler och grövre tillbud. Många av lärarna säger att de känner sig uppgivna, säger Annie Runhammar, inspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Jätteökning av anmälningar

Enligt statistik som Punkt SE tagit del av anmäldes under förra året i Västsverige 131 stycken händelser om allvarliga brister eller tillbud.

Hittills i år har det inkommit 232, drygt 100 fler än ­under hela 2006.

Anmälningarna handlar om elever som hotar lärare, om elever som hotar eller misshandlar varandra, men också om brister och risker i den fysiska arbetsmiljön.

–?Medvetenheten har ökat och anmälningsbenägenheten och rutinerna vid sådana här händelser är bättre, men de här siffrorna är en verkligt ordentlig ökning, säger Annie Runhammar.

”Tror vi anmäler mer”

Bräckegymnasiet på Hisingen har anmält två incidenter hittills i år.

– Vi har ingen tydlig känsla av att våldet har ökat, däremot tror jag nog att vi anmäler mer, säger Per Åhlmans, rektor i byggteknik.

Per Åhlmans menar att den nya lagen om anmälningsplikt vid diskriminering och kränkande behandling har gjort lärarna mer uppmärksamma på elevernas beteende.

– Det är lättare att följa när man har en lag som ger anmälningsplikt. Men kanske att det egna ansvaret och förnuftet träder i bakgrunden när man har en lag att luta sig mot, säger Per Åhlmans.