Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kvinna sparkades i huvudet på fest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-05

Polisen: ”Alkoholen är boven”

Helgen i Karlstad innehöll mycket våld och fylla. Det är en i raden av våldsamma helger under hösten.

– Alkoholen är boven, säger kriminalinspektör Anders Forsman på Karlstadspolisen.

Natten till söndagen blev en 21-årig kvinna sparkad i ansiktet av en man som bråkade med hennes pojkvän på en fest.

Natten till lördagen utbröt tumult utanför McDonalds i centrala karlstad. En 17-åring, en 62-åring och en 37-åring blev misshandlade av ett ungdomsgäng. Ännu har polisen ingen misstänkt för brottet.

Nedslagen på toalett

Samma kväll fick en 18-åring en tand utslagen när han blev nedslagen inne på en toalett på nattklubben Arena.

Listan med anmälningar om misshandel kan göras lång. Kriminalinspektör Anders Forsman upplever att hela hösten har kantats av ovanligt mycket våld.

– Alkoholen är extremt lättillgänglig för ungdomar. Och det är när folk är fulla som de blir våldsamma, säger Anders Forsman.

Vad brukar bråken handla om?

– Ofta är det saker som de aldrig skulle ha brytt sig om ifall de var nyktra. Det kan räcka med att du stöter till någon eller ger någon en hastig blick för att personen ska bli arg. Svartsjuka är också en vanlig orsak till bråken.

När äger misshandeln rum?

– Våldet når sin topp när krogarna stänger, alltså mellan två och tre på helgnätterna. Då är cirka 5 000 personer i rörelse i Karlstad.

Vad gör ni för att stävja våldet?

– Vi samarbetar med ordningsvakter som håller koll på personer som är kända för att vara våldsamma. Vi arbetar även för att få bort svarthandeln med sprit som är riktad mot ungdomar. Förra veckan greps en känd storlangare från Karlstad som sålt alkohol till minderåriga. Och i helgen greps en annan langare från Filipsstad som sålt alkohol till över 200 ungdomar.

Föräldrarna bär ansvar

Anders Forsman poängerar att föräldrarna bär ett stort ansvar för våldet bland ungdomarna.

– Föräldrarna måste bli bättre på att hålla koll på vad deras barn gör och var de håller hus. Ungdomar är ofta mycket skickliga på att dupera sina föräldrar. Jag är 50 år men kommer själv ihåg hur man gjorde som ung.