Vågade inte sjukskriva sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-26

Såret höll på att kosta Kayode livet

KRITISKT Kayode Adekunle städade på McDonalds sju nätter i veckan i flera månader. När han togs in akut på sjukhus blev läget kritiskt. Ett infekterat sår var nära att kosta honom livet. De osunda arbetsförhållandena kan ha påverkat förloppet. ”Långvarig stress ökar infektionsrisken”, säger läkaren Rolf Gustafsson.

Här ligger Kayode Adekunle, 37, för döden.

Är det så här hans liv ska sluta efter månader av nattligt slavjobb på McDonalds?

I ett väntrum intill knäpper familjen sina händer, sluter ögonen och ber.

Kayode Adekunle vid sin gamla arbetsplats.

Tidig sommarmorgon i Borås. Gatorna låg öde. Medan solen gick upp rörde sig en ensam gestalt inne på restaurangen.

Ännu flera timmar före morgonens första gäster. Ännu flera timmar innan nattstädarens familj skulle kasta sig in i bilen efter akutläkarens samtal.

Här, på McDonalds i Hulta utanför Borås, hade Kayode Adekunle arbetat i flera månader. Utan anställningskontrakt, flera timmar per natt, sju dagar i veckan. För 5 000 kronor i månaden.

På morgnarna efter jobbet gick han direkt till studierna på Högskolan i Borås.

– Jag kände mig ständigt helt utslagen. Men jag behövde pengarna för att försörja min familj här i Sverige och min far och syster i Nigeria.

Gift i kroppen

Men den här morgonen var annorlunda.

Det lilla såret på hans vänstra ben ömmade, han kände sig febrig. Han haltade hela vägen hem och hela vägen till skolan senare samma morgon.

Det var vännen Jan Hallquist som fick samtalet från Kayode klockan elva på förmiddagen:

– Jan, du måste köra mig till sjukhuset.

Några timmar senare låg han för döden.

Såret hade blivit infekterat. När överläkaren ringde familjen klockan ett på natten var läget extremt kritiskt. Bakterierna i såret skickade ut gifter i kroppen. Lungorna slogs ut. Respirator, syrgas, operation. För att stoppa spridningen av infektionen tvingades kirurgerna akut skära bort ett 17 gånger 17 centimeter stort parti runt såret.

Men Kayode överlevde.

Och sedan den dagen, sommaren 2006, har han inte satt sin fot på McDonalds.

Rädd att få sparken

I dag är han forskningsassistent, doktorand och lärare på Högskolan i Borås och planerar att flytta tillbaka till Nigeria efter studierna.

– Man hade en otrolig press på sig. Om jag sa något om de dåliga förhållandena på jobbet skulle jag få sparken. Likadant om man var sjuk. Och man så vore döende måste man till jobbet.

Läkarna kan bara spekulera i om de osunda arbetsförhållandena orsakat hans infektion. Men det är troligt att hans tillstånd förvärrats av nedsatt immunförsvar.

– Långvarig stress ökar infektionsrisken, säger infektionsläkaren Rolf Gustafsson på Huddinge universitetssjukhus.

”Det är bedrövligt”

Efter att bland annat Kayodes fall och hans arbetsgivare, Capital Städ, uppmärksammats i SVT:s Uppdrag granskning lovar nu McDonalds krafttag. Kontraktet med städfirman har sagts upp och 30 av de tidigare städarna har anställts som restaurangbiträden.

Claes Eliasson är presschef på McDonalds.

Varför har ni inte agerat tidigare?

– Vi anlitade en revisionsbyrå för att titta närmare på städfirman, men de hittade inga oegentligheter. Men visst är det bedrövligt, det håller jag med om.