Licenstvång – för tv i kartong

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-17

Livsmedelskedja tvingas betala tv-licens för tv-klipp

Skaffa tv-licens innan ni säljer tv-apparater bland kotletterna.

Det är budskapet från Länsrätten till lågpriskedjan Netto.

Trots att apparaterna stod nedpackade i kartonger tvingas butikskedjan betala tv-licens för 63 butiker.

LICENSTVÅNG. Oanvänd, inpackad i låda eller nerstoppad i källaren spelar ingen roll. Tv-licens gäller för innehav av tv-apparat även om man är livsmedelshandlare, säger Länsrätten i en dom.

Domen föll igår vid länsrätten i Norrbotten.

Det var licensspanarna på Radiotjänst i Kiruna AB som uppmärksammat att Netto tillfälligt sålde billiga tv-apparater i 63 av sina 73 butiker i Sverige.

Butikskedjan, som normalt säljer livsmedel, vägrade att betala tv-licens med hänvisning till att samtliga tv-apparater stod nedpackade i kartonger, att man inte hade några demonstrationsexemplar alls och att butikerna inte ens hade tv-uttag som gjorde något tittande möjligt.

Inget undantag

Redan i maj beslutade Radiotjänst att Netto inte kunde undantas från den regel som idag tvingar radio- och tv-handlare att betala tv-licens för sina butiker.

Och precis som för privatpersoner spelar det ingen roll om apparaterna är trasiga, nerpackade i kartonger eller om tv-uttag och därmed tittmöjlighet helt saknas, menar både Radiotjänst och Länsrätten, som dömer Netto att betala 14.301 kronor plus ränta.

Helt orimligt, menar Nettos advokat, som i sitt överklagande till Kammarrätten skriver att den grundläggande förutsättningen för att tvingas betala licens borde vara att tv-apparaten är möjlig att använda.