De anklagas för mordet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Riccardo Campogiani blev bara 16 år.

Han sparkades till döds efter en festkväll i oktober.

Fem 16-åringar är åtalade för delaktighet i dödsmisshandeln. Här är deras berättelser.

Riccardo Campogiani.

Pojke A, 16 år

Misstänks för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Har suttit placerad på ungdomshem under större delen av utredningstiden.

Vittnen har pekat ut 16-åringen som en av de som deltog i dödsmisshandel av Riccardo Campogiani. Själv förnekar han brott men erkänner att han slagits med Riccardo.

I förhör berättar han att han blev han ”ryckt och dragen i” på gatan. När han ryckte sig loss ska Riccardo frågat varför han ”knuffat” honom. Riccardo ska ha hållit en flaska i handen och vägrat lägga ned den.

16-åringen uppger att han kände sig rädd och därför slog Riccardo i ansiktet med knytnäven. Efter det ska Riccardo ha slagit honom med flaskan så han började blöda ymnigt.

Han säger att Riccardo ska ha sagt "kom hit, kom då, vill du slåss", vilket gjorde honom riktigt förbannad.

Han slog Riccardo igen och Riccardo ”backade och tog stöd med handen i trottoaren”.

I förhör upplyser polisen pojke A om att de har uppgifter om att han ska ha jagat Riccardo. Han förnekar uppgifterna, men erkänner att han fällt Riccardo som föll med ansiktet mot marken.

Han berättar att han sparkade Riccardo när denne låg på marken. Därefter ska ytterligare två okända killar ha sparkat Riccardo. Då ska pojke A ha sagt till dem att låta Riccardo vara.

Pojke B, 16 år

Misstänks för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Har varit häktad under större delen av utredningstiden.

16-åringen berättar i förhör att det var stökigt på festen. ”Det blev slagsmål, alla slogs med alla", berättar han.

Han berättar att han under kvällen pratade med en pojke som sade sig ha fått en flaska i huvudet och att ”hans skjorta var alldeles blodig”.

Enligt den slagne pojken rörde sig det hela om ett missförstånd. I själva verket var flaskan var avsedd för pojke A.

Pojke B säger i förhör att pojke A ”var mycket arg över att hans kompis blivit slagen”. Han såg hur pojke A sprang fram mot Riccardo med tunga steg och gav honom ett knytnävsslag som träffade hans vänstra kind.

Slaget fick Riccardo att ramla men han kom upp igen och började springa från platsen. Pojke A sprang efter och fällde Riccardo i hög fart. När Riccardo föll till marken försökte han resa sig upp. Då tog pojke A sats och sparkade Riccardo mycket hårt rakt i ansiktet.

”Det var en mycket hård träff. Riccardos huvud åkte hårt bakåt av sparken och sen åkte hans huvud ned i marken igen”, står det att läsa i förhörsprotokollet.

Efter att pojke A sparkade Riccardo, var fler personer framme för att sparkas men när pojke A sa ”det räcker nu” var det ingen som sparkade, står det att läsa i förhörsprotokollet.

Riccardo såg då livlös ut. Pojke B hörde hur folk börjar ropa ”vad har du gjort ” till pojke A. Någon uppmanade pojke A att dra från platsen eftersom polisen snart kommer dit.

När pojke B i ett förhör blir upplyst om att ett vittne ska ha sett hur bland annat han själv sparkade på Riccardo när denne låg ned, nekar han till anklagelserna.

Pojke C, 16 år

Misstänks för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Har suttit placerad på ungdomshem under större delen av utredningstiden.

16-åringen har av vittnen pekats ut som en av de som deltog i dödsmisshandel av Riccardo Campogiani.

I förhör förnekar han helt att överhuvudtaget vara inblandad vare sig i dödsmisshandeln eller det tidigare bråket. Han har aldrig varit på själva brottsplatsen där Riccardo slogs medvetslös och inte heller sett någon annan person befinna sig där.

”Vittnet ljuger”, säger 16-åringen i förhör.

Han har berättat att han såg hur en av hans kompisar, pojke A, slås i huvudet med en flaska av Riccardo Campogiani. Flaskan gick sönder och han såg hur pojke A gav igen och slog Riccardo i ansiktet med två knytnävsslag. Efter att bråket lugnat ner sig begav han sig tillsammans med pojke A och två andra pojkar till tunnelbanan.

Pojke D, 16 år

Misstänks för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Förnekar att han varit inblandad i något som helst våld mot Riccardo, men pekar ut två av de andra åtalade som delaktiga. Pojke D berättar att han såg Riccardo slå en flaska i huvudet på pojke A, som i sin tur slog ner Riccardo. Riccardo kommer upp på benen och springer neråt Kungsholms strand. Flera stycken, bland andra pojke A, följer tätt efter. Riccardo slås omkull.

– Så... Så, och då ser jag, då ser jag att (pojke A) utdelar en spark någonstans runt hakan, ner till bröstet, nånstans där, säger pojke D i förhöret. Det ser ut som en fotbollsspark.

Själv kommer han några meter efter, säger han i förhöret.

– Och då, då har det samlats folk runt. Liksom, dom står bara och tittar. Och då, då ser jag att (pojke B) liksom, upp och ner, upp och ner hela tiden. Han, alltså jag ser hans kropp och ben upp och ner hela tiden. ... Jag skriker hela tiden att ”Det räcker! Sluta! Va fan håller ni på med?”

Pojke D har av flera vittnen också pekats ut som delaktig i dödsmisshandeln. Men han nekar.

Pojke E, 16 år

Misstänks för misshandel och anstiftan av grov misshandel.

Har i förhör med två olika personer pekats ut som en av de som ”drev på” i dödsmisshandeln med rop och skrik.

Han ska också ha varit inblandad i slagsmål med Riccardo uppe vid festlokalen.

Allt detta nekar han till.

Han har inte sett någonting av dödsmisshandeln och har inte kunnat peka ut någon som inblandad i den. Han har heller ingen förklaring till hur hans rock kan har blivit nedstänkt med blod.