Här är Clintons sex misstag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

– som gav Barack Obama segern

PITTSBURGH. USA har fått sin förste svarte presidentkandidat.

Barack Obama säkrade nomineringen redan timmarna innan de sista primärvalen avgjordes – och i morse utropade han sig själv till segrare.

Samtidigt lät Hillary Clinton för första gången meddela att hon är intresserad av att bli den bittre rivalens vicepresidentkandidat.

Redan flera timmar innan vallokalerna i South Dakota och Montana – de sista delstaterna att rösta i det exempellöst utdragna demokratiska primärvalet – stängt gick AP ut med uppgiften att Barack Obama knutit till sig de 2 118 delegater som behövs för att säkra den demokratiska nomineringen.

Man hade då räknat in nya superdelegater som under tisdagen ställt sig bakom den unge senatorn från Illinois.

De amerikanska nyhetskanalerna, mer obenägna att ställa så säkra diagnoser innan de så kallade primetimesändningarna pågått ett par timmar, försökte under natten korrigera siffrorna neråt.

CNN höll till exempel rena breaking news-festivalen medan man långsamt räknade in superdelegat efter superdelegat.

Och då var var alltså inte ens de första resultaten i South Dakota och Montana rapporterade.

Så, kort sagt:

Det är till sist – efter fem långa, turbulenta primärvalsmånader – helt klart.

Barack Obama blir det demokratiska partiets presidentkandidat och kommer att möta republikanen John McCain i höstens garanterat dramatiska val.

– Vi får en formidabel motståndare, men jag är beredd, sa just McCain under ett tal i Louisiana i natt.

Den formidable motståndaren väntades något senare hålla sitt segertal i Minnesota, där han följde den dramatiska utvecklingen under tisdagen.

Hillary Clinton, å sin sida, mötte supportrar hemma i New York, men tycktes då inte vara beredd att erkänna sig besegrad.

Det betyder av allt att döma inte, som somliga befarat, att hon planerar att ta den infekterade frågan om Michigans och Floridas delegater till konventet i augusti – bara att hon vill låta processen ha sin formella gång, för att sedan kunna hålla en ordnad presskonferens på egna villkor.

Däremot verkar det som att den före detta favoriten vill fortsätta kampanja – med mannen som varit hennes edsvurne fiende i ett halvår.

Under gårdagen framkom att Clinton upplyst högt uppsatta partivänner i New York att hon gärna blir Obamas vicepresidentkandidat under höstens race.

Det är första gången hon, i alla fall utanför en trängre krets, nuddat vid den frågan.

I talet i morse anslog Barack Obama en försonlig ton gentemot sin forna rival, och kallade henne en ”ledare som inspirerat miljontals människor”.

Han är nu, som förste svarte man i historien, presidentkandidat och måste välja ”running mate” med omsorg.

ANNONS