Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Snabbköpskassörska lurade till sig 180 000

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-08

Fuskade med pantreturer

En 43-årig kassörska i en livsmedelsbutik i Göteborg misstänks ha lurat till sig 180 000 kronor – genom att fuska med pantreturer.

Under tre års tid slog hon in att hon betalat ut pant och stoppade pengarna i fickan.

I går åtalades hon för grov förskingring

Den 43-åriga kassörskan hade arbetat i 14 år i butiken. Hon kände ägaren väl och hade blivit utsedd till huvudkassörska. Förklaringen till hennes beteende är att hon känt sig arrogant behandlad.

Svinnet började märkas för fem år sedan. Då trodde ägaren att det handlade om bokföringsfel. Ingen misstänkte någon anställd, skriver Göteborgs-Posten.

Slog in 800 – gång på gång

Det kassörskan gjorde var att slå in att hon betalat ut 800 kronor i pant – gång på gång. I december 2006 märkte ägarens dotter ett sådant uttag. Hon tyckte det var märkligt eftersom en normal retur brukade ligga runt tio och 100 kronor.

Dessutom borde lagret vara fyllt av flaskor efter en sådan utbetalning.

Avslöjades av kamerorna

Efter den upptäckten gjorde ägaren en kontroll och såg att det var den 43-åriga kassörskan som slagit in pantreturen på 800 kronor. Han gick igenom filmer från bevakningskamerorna och såg att kvinnan gjort uttagen.

I samarbete med ett säkerhetsföretag avslöjade ägaren kvinnan när hon gjorde nästa uttag. Kvinnan nekade först men erkände när hon fick se bevisen.

Ställde dit tomglas

Kvinnan kunde förskingra så mycket pengar eftersom det var hon själv som rapporterade brister och avvikelser i kassan.

I polisförhör uppgav hon att hon stulit mellan 150 000-200 000 kronor genom att trycka fram pantkvitton för hand. Pengarna ska hon spenderat på kläder, café- och krogbesök.

Igår åtalades hon för grov förskingring.

ANNONS