Nu blir Perssons rike ännu större

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

Köper granntomten – för miljoner

Göran Persson har fått smak för bondelivet.

Nu köper den förre statsministern granngårdens mark.

– Han tar över nästa år, säger den nuvarande ägaren Alf Eriksson.

Göran Persson och hustrun, Systembolagets vd Anitra Steen, äger sedan tidigare 204 hektar mark i anslutning till parets gård Torp i Sörmland. På ägorna håller paret kor och bedriver skogsbruk.

Men Torp är inte nog.

Göran Persson och Anitra Steen är just i färd med att köpa en grannes mark på 88 hektar. Köpehandlingarna kom in till lantmäteriet i Nyköping den 19 juni.

Får tillträde nästa år

– Jag ska förrätta ärendet omkring den 1 augusti, säger Kjell Larsson på lantmäteriet i Nyköping.

Om ingen har några klagomål på affären går köpet igenom en månad senare.

Säljaren är Alf Eriksson, som 2004 tillsammans med sina syskon sålde Torp till familjen Persson/Steen för 12,5 miljoner kronor. Han säger till Aftonbladet att Göran Persson får tillträde till marken nästa år.

Alf Eriksson är nöjd med försäljningen. Några tuffa förhandlingar handlade det inte om.

Köper 88 hektar

– Göran Persson är skitbra att ha att göra med. Han är schyst och rak. De har varit bra båda två. En del var tveksamma när Persson flyttade hit, men han värnar verkligen om folket här, säger Alf Eriksson

De 88 hektaren innefattar fem hektar betesmarker, 32 hektar åker och 35 hektar skog. Köpesumman är inte offentlig ännu, men enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om flera miljoner kronor.

Kring 5–6 miljoner

Utifrån taxeringsvärdena och storlek på de båda fastigheterna är ett rimligt antagande att prislappen blir åtminstone 5–6 miljoner kronor.

Lyrisk över trakten

Sedan Göran Persson i mars 2007 avgick som partiledare för socialdemokraterna arbetar han som konsult på pr-byrån JKL. Han är dessutom en välavlönad föredragshållare, med ett arvode på 100 000 kronor per framträdande.

Han har vid flera tillfällen, bland annat i sina memoarer ”Min väg, mina val”, i lyriska ordalag beskrivit livet på sin gård i Sörmland.

– Nu vaknar jag fortfarande tidigt. Men av fåglarna utanför fönstret. Det är i ett nötskal vad livet handlar om. Livskvalitet, sa han till Aftonbladet i november.

Aftonbladet har sökt Göran Persson för en kommentar utan att lyckas.