Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Efter spektakulära flykten – ökänd fransk gangster gripen

Publicerad 2018-10-03

Redoine Faïd flydde med helikopter från fängelset utanför Paris.

Hans kumpaner kapade en helikopter och forcerade en dörr med en vinkelslip innan de fritog 46-åringen.

Nu har han gripits efter tre månader på flykt, skriver franska medier.

Den fransk-algeriske brottslingen Redoine Faïd, 46, gjorde en spektakulär rymning i somras. Han satt inlåst på Réau-fängelset, öster om Paris, och i början av juli fritogs han av flera kumpaner i en kapad helikopter.

De forcerade dörrar med vinkelslip och använde rökbomber för att ta sig in i fängelset. Därefter tog de Faïd till en helikopter de tvingat en helikopterpilot att köra.

I morse greps den ökända rånaren i Creil i norra Frankrike – efter tre månader på flykt, uppger källor för AFP.

En av männen som greps samtidigt med Faïd uppges vara hans bror.

Faïd ledde under 1990-talet en liga som utförde väpnade rån, juvelstölder och utpressning i Parisområdet. Han har sagt att han inspirerats av filmen Scarface.

Rymt tidigare

Den ökände brottslingen har genomfört en spektakulär rymning tidigare. Det var 13 april 2013 han lyckades fly från fängelset i Lille-Sequedin genom att spränga sig ut genom fem fängelsedörrar. Han höll fyra fängelsevakter som gisslan innan han försvann i en flyktbil.

Redoine Faïd blev internationellt efterlyst och greps på ett hotell i slutet av maj samma år.

Han skrev en bok om livet som kriminell i Paris som gavs ut 2009. I boken skrev han att han lämnat det kriminella livet bakom sig, men 2010 dömdes han för delaktighet i ett väpnat rån där en polis dödades. Han är dömd till 25 års fängelse för det rånet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln