Ny livsform hittad i underjordisk sjö

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-03-07

Ryska forskare tror sig ha hittat en helt ny livsform.

På en expedition genom istäcket över den underjordiska sjön Lake Vostok i Antarktis upptäcktes en bakterie som aldrig tidigare skådats.
– Vi kallar livsformen för oklassificerad och oidentifierad, säger Sergei Bulat på genetiska laboratoriet vid institutet för kärnfysik i Sankt Petersburg.

Lake Vostok är den största underjordiska sjön i Antarktis och den tros ha varit täckt av is i över en miljon år. Forskare har länge velat studera sjöns ekosystem och förra året borrade sig ett forskarteam hela vägen genom den fyra kilometer tjocka isen för att hämta prover. När man nu sammanställt resultatet tycks det ha varit värt besväret.
– Efter att ha säkerställt att det inte rått någon kontamination av proverna hittades DNA som inte överensstämmer med någon känd typ i hela den globala databasen, säger Sergei Bulat till nyhetsbyrån RIA Nosti.

Helt okänd DNA

Det är framförallt en bakterie som fångat forskarnas intresse. Sergei Bulat förklarar att dess DNA skiljer sig så enormt mycket från vad vi tidigare sett att det inte kan liknas vid någon känd livsform. Enligt Peter Bergman som är docent i klinisk mikrobiologi på Karolinska institutet är upptäckten enorm.

– Med tanke på hur mycket som är kartlagt av alla mikroorganismer är det här helt unikt, säger han.

Han poängterar dock att upptäckten behöver granskas av andra forskare innan fullt jubel kan bryta ut. Stämmer faktan finns det flera tänkbara användningsområden för den nya bakterien.

– Man kan tänkas sig att vi hittar bakterier som tål högt tryck eller extrem kyla. Då kan de bidra med exempelvis proteiner eller enzymer som kan hjälpa till att bryta ner oljespill i arktiska länder, säger Peter Bergman.

Kan innebära liv i rymden

Forskare har länge spanat på Lake Vostok med fantasier om att hitta nytt liv. Teorin är att om nytt liv kan hittas där, under så pass extrema förhållanden, kan det även hittas på andra extrema platser. Exempelvis Saturnus eller Jupiters månar som också är täckta av is.

I maj i år ska forskarna återvända ner i djupet och hämta nya prover.

– Hittar vi samma grupp av organismer i vattnet kan vi med säkerhet säga att vi har hittat nytt liv på jorden som inte existerar i någon databas, säger Sergei Bulat på genetiska laboratoriet vid institutet för kärnfysik i Sankt Petersburg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln