Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Universitet i Texas evakuerat efter bombhot

Uppdaterad 2012-09-15 | Publicerad 2012-09-14

Tiotusentals människor på iniversitet i Texas, North Dakota och Ohio i USA evakuerades under fredagen efter bombhot.

FBI utreder nu om hoten har kopplingar till varandra.

– Med tanke allt som pågår vid amerikanska ambassader i Mellanöstern började hjärnan snurra på en gång, säger studenten Lee Kiedrowski till AP.

En man som presenterade sig som en representant från Al Qaida ringde till University of Texas och sa att han hade placerat bomber över hela universitetsområdet i Austin.

Mannen hävdade att bomberna skulle smälla 90 minuter efter samtalet. Som en försiktighetsåtgärd evakuerades alla fakultetsbyggnader och studenter. Runt 70 000 människor kan befinna sig på området samtidigt, enligt CNN.

Tiden gick – utan att några incidenter inträffade.

– Vi är väldigt övertygade om att campus är säkert, sade William Powers, ordförande för universitetet i Texas på en presskonferens efter att evakueringsordern hävts.

”En annan värld”

Ett andra bombhot mottogs på universitetet i North Dakota. De fick ett samtal om bombhot på campus i Fargo på fredagen 09.45, lokal tid.

Efter 15 minuter skickade universitetsadministrationen ut ett sms till samtliga studenter och fakultetspersonal att de skulle evakuera.

– De tryckte inte på panikknappen riktigt på en gång. Men man fick definitivt tankar om att vi lever i en annan värld nu, med tanke allt som pågår vid amerikanska ambassader i Mellanöstern började hjärnan snurra på en gång. Du vet aldrig vad som händer, säger studenten Lee Kiedrowski till AP.

Efter att universitetsområdet bedömts som säkert efter en timme öppnades det återigen för de 20 000 studenterna och fakultetspersonalen. 

Inga sprängämnen

En tredje evakueringsorder gavs även för Hiram College i nordöstra Ohio flera timmar senare. Men området öppnades igen efter genomsökningar på området som inte visade på något misstänkt. På fredagskvällen, amerikansk tid, ansågs alla tre campus vara säkra. Inga sprängämnen hittades på någon av universiteten och FBI arbetar nu med att undersöka om de tre bombhoten har kopplingar till varandra.