Svenskar pekas ut i muthärva

Publicerad 2012-11-28

Mystiske ”Leif” har kopplingar till S-ledaren Löfven

Stefan Löfven.

Muthärvan kring Jas-affären i Sydafrika växer i omfattning.

I kväll avslöjar TV4:s ”Kalla Fakta” att en sydafrikansk fackföreningsledare pekas ut som mottagare av 40 miljoner kronor i mutpengar.

Nu framträder flera nyckelpersoner i härvan – bland annat en tidigare dömd svensk brottsling som arbetat för Stefan Löfven (S).

”Kalla Fakta” avslöjade förra veckan att det sydafrikanska metallarbetarfacket Numsa idkat mutliknande byteshandel med det svenska fackförbundet If Metall och Saab.

Enligt programmet lovade Saab bekosta en ”industriskola” i Sydafrika – i utbyte mot att Numsa förordade ett omfattande inköp av svenska Jas-plan. Som kontaktförmedlare fungerade If Metall.

Miljontals kronor

Det hemliga avtalet ska ha varit värt 40 miljoner kronor.

I Sydafrika pågår just nu en omfattande utredning av misstänkta mutbrott i samband med landets vapenuppköp 1999. Sammanlagt ska det ha tagits emot mutor till ett värde av omkring 3 miljarder kronor från olika länder.

Under en presskonferens i Pretoria, Sydafrika, i lördags bekräftade vapenkommissionen att Saab är ett av de företag som utreds för mutbrott, samt att misstankarna i det fallet rör Saabs samröre med industrifacket Numsa.

”Varit i kontakt med Saab”

– Vi har varit i kontakt med Saab vid flera tillfällen och efterfrågade nyligen viss information från dem, säger vapenkommissionens ordförande Synk Willie Seriti under presskonferensen.

Enligt uppgifter till ”Kalla Fakta” från källor nära vapenkommissionen pekas en sydafrikansk fackföreningsman ut som huvudman i den misstänkta muthärvan: Numsas förre förbundsordförande Moses ”Mos” Mayekiso.

Men vem som var Mayekisos uppdragsgivare framstår enligt ”Kalla Fakta” som en gåta än i dag.

– Jag trodde att ”Mos” representerade ”Svenska Metall”. Och Saab trodde att han representerade Numsa, säger Melanie Samson, före detta utbildningsansvarig på Numsa.

Dömd för brott

Men historien om det sydafrikanska industriskoleprojektet innehåller fler mystiska personer. När ”Kalla Fakta”-teamet intervjuade sydafrikanska fackföreningsaktiva dök en ”Leif” upp gång på gång.

Åren kring 1999 ska ”Leif” ha uppträtt som projektledare för industriskolebygget.

Enligt ”Kalla Fakta” var ”Leif” inblandad i flera grova brott i Stockholmsområdet på 1970-talet. Efter att ha brutit sig in i en villa i Stuvsta sköt han ihjäl en man som tog upp jakten på inbrottstjuvarna. I Gubbängen genomförde han ett rånförsök mot en penningtransport och i Älvsjö rånade han ett postkontor tillsammans med en kumpan.

Löfven inblandad

Vid tiden för härvan som nu rullas upp i Sydafrika var Socialdemokraternas nuvarande partiledare Stefan Löfven internationell sekreterare för If Metall. Själv beskriver han enligt ”Kalla Fakta” sin roll som en brobyggare mellan det sydafrikanska facket Numsa och Saab.

Stefan Löfven bekräftar i ”Kalla Fakta” att ”Leif” arbetat för If Metall – men förnekar att han skulle vara inblandad i korruptionsmisstankarna.

– Han har hjälpt mig med olika saker, med transporter där nere framför allt, säger Stefan Löfven.