Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ombytliga M svänger gärna i kampen om väljarna

Publicerad 2013-03-15

”Viktigt att visa att man har energi”

Jakt på förnyelse När Moderaternas Sverigemöte inleds i dag är det med ett parti som på sistone har svängt i en rad frågor. Detta har skapat en irritation bland somliga parti­medlemmar, som tycker att Moderaterna löper risk att bli otydliga.

Ständiga kursändringar och förnyelse av politiken har blivit Moderaternas signum i kampen för en tredje valseger.

Men kritiker menar att slakten av heliga kor gör att partiet riskerar att bli alltför otydligt.

– Det har blivit förnyelse för förnyelsens egen skull, säger en M-källa.

I dag inleds Moderaternas Sverigemöte i Karlstad. De knappt 2 000 deltagarna är med i ett parti som på sistone har ändrat uppfattning i en rad centrala frågor som gäller jobb, skola och ­omsorg. Inga kor har varit för heliga för att slaktas i arbetet med att förnya ­politiken.

Ett av de tydligaste exemplen är LOV, lagen om valfrihetssystem inom omsorgen. Tidigare har partiet velat tvinga kommuner att tillämpa lagen, som innebär fri etableringsrätt för vårdföretag. Men för några veckor sedan bytte man fot, när en arbetsgrupp föreslog att kommunerna ska få ­bestämma själva.

”Det viktiga är inte att en viss typ av lagstiftning bör införas i alla kommuner, ­utan att varje kommun ­värnar sina invånares ­möjlighet att påverka och välja”, skrev gruppledaren Anna Kinberg Batra och ­finansmarknadsminister Peter Norman på DN ­Debatt.

Utspelet upprörde Alliansvännerna i Kristdemokraterna, men också internt inom M blev många för­vånade och irriterade. En av dem var riksdagsledamoten Johan Johansson, som hoppas att förslaget inte genomförs när politiken ska slås fast på partistämman i höst.

– Vi har haft en hög profil i valfrihetsfrågan tidigare. Därför tror jag många nu tycker att vi backar. Jag ser gärna att LOV:en blir obligatoriskt, då det leder till att de som är i behov av omsorg får möjlighet att välja. Gör man inte det finns det ­massor av kommuner där politikerna får fortsätta att välja, säger han.

Svängde om a-kassan

Det var långt ifrån första gången under den senaste tiden som partiet med Fredrik Reinfeldt i spetsen har ändrat uppfattning. Sedan ett år tillbaka arbetar flera arbetsgrupper internt med att förnya politiken inför v­alet nästa år.

En av de absolut största omsvängningarna signalerade finansminister Anders Borg (M) redan i november. Man var nu beredd att slopa en av grundpelarna i arbetslinjen, som var det som tog partiet till makten. Som en eftergift till LO i diskussionerna om jobbpakten sa Borg att man kunde tänka sig att ta bort de differentierade avgifterna i a-kassan, som infördes 2007.

Även inom skolan har partiet gjort totalt helt om när det gäller kraven på ­tidigare betyg och timplaner för hur mycket tid ett ämne ska studeras.

Och det slutar inte där – partisekreteraren Kent Persson har sagt att för­nyelsen måste fortsätta.

”Mötet är avgörande”

Men det är en inställning som inte går hem i alla läger. Enligt uppgifter till Aftonbladet finns en irritation över att det pratas för mycket om förnyelse och för lite om vilka samhällsförändringar M vill se under kommande mandatperioder.

– Sverigemötet är avgörande. Det måste innehålla en politisk reform där man visar vad man vill i någon stor fråga, säger en M-källa.

Statsvetaren Svend Dahl, även chef på Liberala ­Nyhetsbyrån, menar att förnyelsestrategin har varit framgångsrik.

– Men det är en stor utmaning för partiet att visa att man inte är tröttkörd. ­Sverigemötet blir viktigt för att visa att man har energi, ­vilja och inspiration och att man vill något mer än att ha ­själva regeringsmakten, s­äger han.