Rikskrim: Det är allvarligt brott

Uppdaterad 2016-03-22 | Publicerad 2012-08-30

Enligt Rikskriminalpolisen är Refaat El-Sayed, 66, misstänkt på sannolika skäl – för ett allvarligt brott.

– Man efterlyser inte för vilka brott som helst, utan det ska vara någon dignitet i det, säger Bertil Olofsson på rikskrim.

66-åriga Refaat El-Sayed är misstänkt för bedrägeri i Egypten och har efterlyst internationellt via Interpol sedan den 17 juli. Han är sedan länge också svensk medborgare och har levt sedan 1980-talet i Sverige.

– Han är en av många efterlysta som polisen har att hantera i Sverige i dag, säger Bertil Olofsson, chef för internationella sektionen på Rikskriminalpolisen.

Interpols "rigorösa krav"

Refaat El-Sayed nekar till anklagelserna och hävdar i dag att det rör sig om ett missförstånd.

Enligt rikskrim är det "rigorösa krav" som gäller för att få efterlysa i interpols system.

– Man efterlyser inte vilka brott som helst utan det ska vara någon dignitet på det, säger Bertil Olofsson och fortsätter:

– Man kan bara efterlysa om någon är misstänkt på sannolika skäl och att det finns en rättslig grund för det i det land som utfärdar det här. Och att vi har en rättslig grund att agera på det. Annars hamnar man inte på en sådan här efterlysning.

Sverige utlämnar inte

Sannolika skäl är den högre graden av misstanke och då krävs det att något ytterligare binder personen till brottet, som ett vittne eller teknisk bevisning.

Rikskrim vill inte kommentera hur myndigheten agerar i ärendet.

– Det är upp till den polismyndighet där vederbörande bor eller kan uppfattas finnas som har att söka efter honom.

Vad händer om ni hittar honom?

– Vi kommer sannolikt inte utlämna honom från svensk sida. Den enda möjligheten är ju att utredningen tas över av svenska myndigheter. Och så får man köra den rättsliga prövningen här. Men det är en ganska omständlig procedur.

Sverige har dessutom inget utlämningsavtal med Egypten.

– Nej, det har vi inte. Det generella är ju att om vi inte har utlämningsavtal med det efterlysanda landet, då överlämnar vi ju ingen till det landet.