Löfven manade till solidaritet med flyktingar

Publicerad 2015-05-29

VÄSTERÅS. Fredrik Reinfeldt vädjade till svenska folket att ”öppna era hjärtan”.

I dag gick Stefan Löfven i hans fotspår – och bad om solidaritet med flyktingarna.

– Det är en stor, svår och solidariskt krävande uppgift. Men en uppgifts storlek har aldrig skrämt socialdemokratin, sa han från scenen.

Det var i öppningstalet på S-kongressen som Stefan Löfven vädjade till människors solidaritet. Han beskrev situationen med människor som flyr över haven och jämförde med esterna på 40-talet, sydamerikanerna på 70-talet och balkanflyktingarna på 90-talet.

– De som har asylskäl ska få skydd och de som är vuxna ska så snabbt som möjligt komma i jobb, sa han.

”Svår uppgift”

Stefan Löfven erkände att det är en svår uppgift och manade till solidariet.

– Vi ska vara ärliga. Det är en stor, svår och solidariskt krävande uppgift. Men en uppgifts storlek har aldrig skrämt socialdemokratin, säger han.

Uttalandet gav statsministern dagens allra längsta applåd.

Avsnittet i talet kan jämföras med ex-statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som inledde valrörelsen med ett budskap om att svenska folket måste öppna sina hjärtan.

Stöd till nyanländas barns skolgång

Stefan Löfven vände sig därefter till de många kommunalpolitikerna i kongressalen genom att säga att han vet att de ofta har det tufft när de ska lösa frågan i form av insatser i skolor och på arbetsmarknaden.

För att minska deras frustration framhöll han att regeringen nu rullar ut ett etableringspaket med fokus på att nyanlända ska komma i arbete så fort som möjligt, svenskundervisning redan under asyltiden samt extrastöd till nyanländas barns skolgång.