Ben, 24, blev dödad av haj

Publicerad 2012-07-15

Bets mitt itu när han surfade i Australien

Surfaren Benjamin Linden, 24, dödades i en ny hajattack i lördags.

Enligt en vän höggs han mitt itu – och nu diskuteras det om vithajen ska fortsätta vara fridlyst.

– Han var mitt livs kärlek, min bästa vän, min klippa och min själsfrände, skriver hans flickvän Alana Noakes på Facebook.

Lördagens attack vid Wedge Island på Australiens västkust var den femte med dödlig utgång sedan september i landet.

Surfaren Ben Linden, 24, från Osborne Park paddlade ut mot vågorna när den fem meter långa vithajen slog till.

– Jag gav min kompis skjuts på min jet ski och framför oss såg vi en kille som blev attackerad av en haj. Jag tog min kompis till stranden och åkte ut igen och det var blod överallt och en enorm, enorm vithaj cirkulerade kroppen, säger ett vittne till ABC enligt Australiensiska Great Lakes Advocate.

Kom undan

Vittnen blev sedan själv anfallen av vithajen, men lyckades komma undan.

Ben Lindens liv gick däremot inte att rädda. Enligt vittnet hade hajen bitit honom mitt itu.

Surfare på platsen hade redan dagarna innan lagt märke till en stor vithaj som befann sig i området och hade gett den smeknamnet ”Brutus”, på grund av storleken.

På Ben Lindens Facebooksida har kondoleanserna strömmat in sedan olyckan, och hans flickvän Alana Noakes har skrivit och tackat för stödet.

– Låt oss komma ihåg att han gjorde något som betydde allt för honom. Surfningen var hans själ, liv och passion, skriver hon.

Ska studera hajen

Australiensiska regeringen har också reagerat på den nya dödsattacken och fiskeministern Norman Moore berättar för nyhetsbyrån AFP att man avsatt 14 miljoner australiensiska dollar, ungefär 100 miljoner kronor, till forskning som ska ge en bättre förståelse för vithajen.

Man hoppas att forskningen ska kunna ge en bild av hur vithajsbeståndet klarar sig, och förklara vad som ligger bakom det till synes ökade antalet attacker.

Röster i Australien har höjts för att vithajen inte längre ska vara en skyddad art.