Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Massdöd bland sill i Nordreisa

Publicerad 2012-01-02

ETT HAV AV DÖDA FISKAR På stranden i Nordreisa i Norge låg uppskattningsvis 20 ton död sill i morse. Jens Christian Holst, forskare vid norska Havforskningsinstituttet i Bergen, säger att det inte är vanligt med den här typen av fiskdöd, tror att det kan vara en kombination av stormen Dagmar och att fisken blivit skrämd upp på land. – Det är något vi ser då och då, säger han.

På nyårsafton vaknade invånarna i norska Nordreisa upp till en överraskning – på stranden låg tusentals döda sillar.

Hittills har ingen tagit rätt på fiskarna som nu ruttnar på stranden.

Ingen vet vad som har orsakat massdöden i norska Nordreisa.

Men flera teorier florerar i din lilla kommunen.

– Folk pratar om att något liknande hände på 80-talet, och det spekuleras bland annat om en älv som rinner ut i havet kan ha haft något i sig, säger Jan-Petter Jørgensen, 44, till norska Dagbladet.

Hoppas på färskt exemplar

Jens Christian Holst, forskare vid norska Havforskningsinstituttet i Bergen, säger till tidningen att det inte är vanligt med den här typen av fiskdöd.

– Trots det är det något vi ser då och då, säger han.

Han vill inte spekulera i vad som kan ha hänt, men säger att det kan vara en kombination av stormen Dagmar och att fisken blivit skrämd upp på land.

– Oavsett vill vi gärna ha prover om någon har tagit vara på ett färskt exemplar och fryst ner det. Vi skulle gärna slå fast om det rör sig om en sjukdom eller ej.

"Miljöproblem"

Under tiden man reder ut orsaken finns det ett brådskande problem.

Kommuninvånaren Jan-Petter Jørgensen har promenerat runt bland den döda sillen, som han uppskattar till 20 ton. Nu oroar han sig för att ingen tagit rätt på fisken.

– Då snackar vi om miljöproblem, fisken ruttnar, säger han till Dagbladet.