Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Terrorberedskap utlyst i Thailand

Uppdaterad 2012-02-15 | Publicerad 2012-02-14

UD uppmanar svenskar att hålla sig uppdaterade

EXPLOSION UTANFÖR SKOLA Minst en person skadades vid flera explosioner i Thailands huvudstad Bangkok på tisdagsförmiddagen.

Tre bomber exploderade i Bangkok i dag.

En av gärningsmännen samt fyra andra personer skadades svårt.

Nu har thailändsk polis gått ut med terrorlarm på flera orter i landet.

Thailändsk polis har utlyst terrorberedskap på flera turistorter. Svenska utrikesdepartementet har inte ändrat sin reserekommendationer, men uppmanar svenskar i landet att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, skriver TT.

Varnades för attacker

Tre bomber expoloderade i dag vid Genomfartsleden Sukhumvit Soi 71 i Bangkok. En fjärde bomb ska ha desarmerats.

Thailand hade varnats för möjliga bombattacker, enligt en polischef uppger nyhetsbyrån AFP.

– Vi har varnats för eventuella attacker och polisen har spanat, men vi visste inte var detta skulle ske, säger polischefen Phrewphan Damapong, enligt TT.

Fyra skadade

Fem personer uppges vara skadade i explosionerna. En av de skadade misstänks vara gärningsmannen. Polisen i Thailand söker nu efter ytterligare två misstänkta gärningsmän.

Genomfartsleden Sukhumvit Soi 71, en av de mest trafikerade i den thailändska huvudstaden, spärrades av efter explosionerna, som inträffade på tisdagseftermiddagen lokal tid.

Enligt Sittiphab Baiprasert vid den thailändska polisen inträffade explosionen bara hundra meter från vägen.

Sprängmedel på kroppen

Twitterbilder som lokala medier publicerar visar hur en skadad man ligger på trottoaren, precis utanför en skola.

Andra uppgifter gör dock gällande att mannen som ligger skadad ska ha haft sprängmedel på kroppen, och han tros vara iranier, uppger myndigheter i Bangkok, enligt Reuters.

Inga svenskar skadades av dagens bomber i den thailändska huvudstaden, uppger UD:s presstjänst för TT efter att ha varit i kontakt med Sveriges ambassad i Bangkok.

4 000 kilo konstgödsel

För en månad sedan varnade amerikanska och israeliska myndigheter sina medborgare för att vara i Bangkok, då man ansåg att det förelåg stor risk för ett terrorattentat.

Varningen kom efter att polis i Bangkok, med hjälp av en man med kopplingar till Hizbollah, hittat ett lager fyllt av 4 000 kilo konstgödsel.

Tisdagens explosion kommer bara en dag efter att en man på motorcykel fäste en bomb på en israelisk diplomatbil i New Delhi. Bomben briserade och skadade fyra personer. Bland de skadade var chauffören samt en diplomathustru som satt i bilen.