Kaos i tågtrafiken

Publicerad 2011-12-26

Tusentals resenärer drabbas

På stationen i Sundsvall stod många och väntade på inställda tåg.

Tågtrafiken norr om Gävle står helt stilla -– och väntas inte vara i gång förrän till kvällen.

Göran Nyberg från Malmö skulle resa från Kramfors till Malmö – men sitter fast i Sundsvall.

– Jag räknar med att bli minst 12 timmar försenad. Det är oerhört frustrerande, säger han.

Göran Nyberg.

Tågtrafiken norr om Gävle ställdes in redan i går kväll, och enligt Trafikverkets bedömning kan den inte komma i gång förrän tidigast klockan 18 i dag.

Anledningen är framför allt skador på kontaktledningar och bristande strömförsörjningen på ett stort antal platser från Dalarna till Gävle och vidare norrut. Det finns även vissa problem i Värmland och i området kring Hallsberg.

Under natten stod ett tiotal SJ-tåg parkerade vid perronger i Åre, Luleå, Göteborg och Stockholm. Passagerare hade erbjudits att övernatta ombord. Uppskattningsvis har ett tusental personer fått tillbringa natten på stillastående tåg.

”Väldigt frustrerande”

Göran Nyberg från Malmö skulle resa hem från Kramfors i morse – men är fast i Sundsvall.

– Jag befarar att jag blir minst 12 timmar försenad, det känns naturligtvis väldigt frustrerande. Just nu försöker jag boka om och boka av möten som var inplanerade i morgon, säger han.

Titti Landström och Carolina Steen har försökt ta sig från Arlanda till Järvsö i tio timmar. Först nu har tåget börjat rulla mot Gävle.

– Vi verkar komma ungefär halvvägs hem, sedan får någon i familjen hämta oss.

SJ uppmanar alla resenärer att hålla koll på hemsidan innan de åker.

Så påverkar stormen Sverige:

Strömavbrott:

Dessutom är cirka 170 000 av Fortums, E-ons och Vattenfalls kunde utan el. Klicka på namnet för din leverantörs information.

Enligt presstjänsterna skickas reparatörer ut nu på morgonen för att se över skadorna.

Tågtrafik:

På järnvägen är det problem med strömförsörjningen på ett stort antal platser från en linje mellan Dalarna-Gävle och norrut. Det finns även vissa problem i Värmland och i området runt Hallsberg. För närvarande går inga tåg norr om Gävle. Trafikverket bedömer att tågtrafiken inte kan komma igång förrän 18.00, eventuellt ännu senare. Prognosen kan komma att ändras under dagen. Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågföretag för information om inställda avgångar och eventuell ersättningstrafik.

Olyckor:

1. Väg 56, Lilla Udden - Västerdal båda riktningarna i Södermanlands län.

2. Väg 63 mellan Kopparberg och Stjärnfors, i riktning mot Filipstad.

På båda så är ett körfält blockerat och man räknar med att trafiken kommer att påverkas mycket under de närmaste timmarna.

ANNONS