Han är för farlig för rättegången

Publicerad 2012-06-25

33-åringen attackerade en främmande kvinna med machete. Sedan fick han en skolklass att fly skräckslagna från en minibuss, mitt på E4:an.

I dag, måndag, inleds rättegången.

Men då får inte mannen själv vara på plats i rättssalen - han är helt enkelt för farlig.

Mannen hade egentligen tänkt attackera sin läkare, men när läkaren aldrig dök upp överföll han i stället en främmande kvinna, som skadades svårt. 

Sedan körde 33-åringen i diket vid E4:an med en stulen bil.  Han stoppade en minibuss med skolungdomar och tvingade dem ur bilen sedan läraren fått macheten upptryckt mot halsen.

Sköt varningsskott

Polisen lyckades gripa mannen efter att ha skjutit varningsskott.

Efter gripandet fick en polisman ta emot två knytnävsslag. Den cell han placerats i slog han sönder.

33-åringen fördes över till en rättpsykiatrisk klinik i Sundsvall där han bröt loss ett stolsben, slog sönder fönster och hotade personalen.

Han ansågs för farlig för att inställa sig personligen vid häktningsförhandlingen i Hudiksvall och fick istället höras på videolänk.

Nu blir det likadant vid huvudförhandlingen. Det är mycket ovanligt då personlig närvaro bedöms som oerhört viktig.

Kan få fängelse

33-åringen har tidigare varit intagen för psykiatrisk vård men den rättpsykiatriska undersökning han genomgått visar inte att han begått vansinnesdåden under inflytande av någon allvarlig psykisk störning. Därför kan han dömas till fängelse.

Mannen är åtalad för försök till mord, olaga hot, grov vårdslöshet i trafik, våld mot tjänsteman, tillgrepp av bil och djurplågeri.

Anledningen till att 33-åringen ville döda sin läkare var att denne skickat honom till en psykolog.

När läkaren inte dök upp efter flera timmars väntan gick 33-åringen lös på en främmande kvinna med macheten i stället.

– Jag minns bara att jag ville döda någon. Och då kom den här tjejen förbi. Det var första bästa bara, säger han i förhör.