Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Happy Feet försvunnen

Publicerad 2011-09-12

Kan ha ätits upp

Först simmade han fel och hamnade på Nya Zeeland. Sedan åt han sand och hamnade på sjukhus, innan han slutligen fick åka med ett fartyg tillbaka till Antarktis i början av september.

Nu är kejsarpingvinen Happy Feet borta igen.

Innan Happy Feet släpptes ut i havet utanför Antarktis för drygt en vecka sedan försågs han med en sändare med GPS. Tanken var att både forskare och allmänheten skulle kunna fortsätta följa den vilsne pingvinens äventyr.

Men redan i fredags tog äventyret slut när det slutade komma signaler från GPS:en.

Kan ha blivit uppäten

Enligt experter kan sändaren ha lossnat från Happy Feet och sjunkit. En annan teori är att pingvinen har ätits upp av något större djur, exempelvis en haj eller en säl. Men på Sirtrack är de tveksamma till den teorin:

–  I verkligheten är kejsarpingviner i toppen av näringskedjan, säger Kevin Lay, talesman för Sirtrack, till TVNZ.

För att sändaren ska kunna skicka en signal krävs det att den befinner sig över vattenytan, och enligt företaget Sirtracks tekniker fungerade den som den skulle fram till den 9 september.

En talesman för företaget säger till Daily Mail att det finns risk att pingvinen har blivit uppäten.

Sändaren kan ha lossnat

Samtidigt skriver företaget i ett pressmeddelande att sändaren bara satt fast på Happy Feet med klister, och därför kan ha ramlat av tidigare än de hade hoppats. Tanken var att sändaren skulle sitta fast på pingvinen ända fram till årsskiftet.

Möjligheten finns också att Happy Feet lever och befinner sig under vatten.

– Han kanske bara tillbringar mycket tid under vatten för att han har hittat ett bra ställe med mat, säger Lay till TVNZ.