Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Se upp för rymdskrot

Uppdaterad 2011-09-22 | Publicerad 2011-09-21

Om du bor i södra Sverige bör du se upp mot himlen på torsdag eller fredag.

Då beräknas nämligen delar av en gammal satellit slå ner på jorden.

Satelliten Uars.

Den gamla satelliten UARS har inte använts sedan 2005 när den fick slut på bränsle – och nu är den på väg mot jorden i en rasande fart. Så på torsdag och fredag gäller det att se upp för att inte riskera att träffas.

532 kilo rusar mot jorden

Största delen av den nära 6 ton tunga satelliten kommer att slås sönder när den når atmosfären, och det mesta av den kommer då att brinna upp.

Men inte allt.

26 delar av den gamla forskningssatelliten kommer att fortsätta mot jorden. Totalt handlar det om 532 kilo rymdskrot som riskerar att slå ner i södra Sverige.

Enligt NASA:s beräkningar kommer det att ske någonstans mellan 57 grader norr och 57 grader söder om ekvatorn – södra Sverige ligger därmed risigt till, från trakterna av Varberg i väst och Oskarshamn i öst – och sedan nedåt i landet. Men det gör även stora delar av övriga världen som ligger inom riskområdet.

Bor du här kan det alltså vara läge att se upp.

NASA vet exakt 2 timmar innan

Beräkningarna från NASA visar att satelliten kommer att slå ner mellan den 23 och den 24 september, och även om risken att någon träffas inte är så stor, 1 på 3 200, så kan det vara säkrast att se upp.

NASA kommer inte att kunna presentera några exakta siffror förrän två timmar innan det beräknade nedslaget.

NASA uppmanar också dem som hittar en bit av satelliten att inte röra det, utan kontakta myndigheterna.