Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ny ambassadchef tillhör Libyens säkerhetstjänst

Uppdaterad 2011-04-18 | Publicerad 2011-04-17

Svenska myndigheter har varnats

Rapport avslöjar i dag att den nya chefen för den libyska ambassaden i Stockholm, Salah Umi, tillhör Libyens säkerhetstjänst. De svenska myndigheterna gör ingenting – trots att de har varnats vid minst ett tillfälle.

En källa säger till Rapport att Salah Umi, den nya chefen för libyens ambassad i Stockholm, arbetar för Libyens yttre säkerhetstjänst, ESO.

ESO är ansvariga för flera terrordåd, bland annat Lockerbie-attentatet i Skottland 1988.

Salah Umi utsågs till ny chef för den Libyska ambassaden i början av mars, efter att den förra chefen, Abdelmaged Ali Buzrigh slutat efter sina protester mot Gaddafi-regimen.

Buzrigh varnade UD

Buzrigh har vid flera tillfällen varnat UD för att två diplomater vid libyska ambassaden i Stockholm ska vara farliga – både för ambassadpersonal och för libyer i Sverige. Buzrigh har bett UD utvisa de två diplomaterna. Om den ena av dem säger han:

– Han är en av de farligaste personerna här. Han slåss mot libyerna och han tillhör säkerhetstjänsten.

Men i stället för att ta Buzrighs varning på allvar fråntas han själv sin status som diplomat.

Fördömde Gaddafi-regimen

Buzrigh gick redan tidigt under konflikterna i Libyen ut och fördömde regimen. Detta ledde till att Libyens utrikesminister förklarade att Buzrigh inte längre representerade landet.

Buzrigh svarar med att meddela svenska UD att han representerar oppositionen, och inte "den kriminella regimen".

Trots att han petats av Libyens utrikesminister fortsatte Buzrigh att säga att han inte hade avgått som ambassadör, men att han står på folkets sida.

Buzrigh skriver också till UD och begär att två anställda vid ambassaden ska förklaras persona non grata, eftersom de är farliga både för ambassadpersonalen och för libyer i Sverige.

Tvingas bort

Den 10 mars tvingas Buzrigh slutligen bort när UD meddelar honom att han inte är chef för ambassaden längre.

Enligt SVT:s Rapport finns det nu tre personer på UD:s diplomatlista – trots att UD hävdar att Sverige vare sig har diplomatiska eller politiska kontakter med libyska företrädare.

En av dem tillhör enligt Buzrigh den libyska säkerhetstjänsten.

– Och Libyens säkerhetstjänst är en av de mest skrämmande och skamliga institutionerna i landet, som skrämmer och förtrycker libyerna, säger Buzrigh, säger Buzrigh.

Både Storbritannien och Tyskland har kastas ut Gadaffitrogna diplomater efter misstankar om att de har spionerat och utövat påtryckningar mot exillibyer.

Sverige vid tre tidigare tillfällen utvisat libyska diplomater av samma skäl, senast 2005.