Folkrättsbrott i Sudan utreds av åklagare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-21

Lundin Petroleum

Nu inleder en svensk åklagare en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldigt till folkrättsbrott i Sudan.

Men utrikesministern vill inte kommentera beslutet.

vägrar uttala sig En svensk åklagare en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldigt till folkrättsbrott i Sudan. Själv vägrar Bildt att kommentera beslutet.

I ett pressmeddelande säger kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren att skälet till hans beslut bland annat är den rapport som en rad frivilligorganisationer nyligen lämnade och där det hävdas att folkrättsbrott har begåtts.

Åklagaren säger att det "finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott". Elving konstaterar också att den här typen av utredningar är mycket omfattande och i regel tar lång tid.

Tvångsförflyttade befolkningen

Mellan 1997 och 2003 ska 10 000 människor ha dödats och nära 200 000 tvingats på flykt i södra Sudan.

Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och tvångsförflyttade civilbefolkning för att Lundin Petroleum (nuvarande Lundin Oil) i konsortium med Petronas och OMV skulle kunna utvinna olja, enligt den rapport som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) står bakom och som publicerades början av juni.

Den 11 juni sade utrikesminister Carl Bildt att han inte kunde se att Ecos rapport innehåller något nytt. Han vägrade också att över huvud taget kommentera åklagarens planer på en eventuell förundersökning.

– Då skulle jag på goda grunder hamna i konstitutionsutskottet. Jag ska inte uttala mig om rättsväsendet, sade Bildt, som lämnade Lundinstyrelsen 2006, när han blev minister.

Bildt tiger

Carl Bildts pressekreterare Irena Busic säger idag till Aftonbladet:

– Han kommer inte lämna några kommentarer till att åklagaren inlett förundersökning.

TT, Aftonbladet