Här brakade huset samman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-18

Dottern: ”Vi är chockade”

Plötsligt rasade taket på familjehuset in.

Som genom ett under klarade sig personerna i huset oskadda.

– Vi är chockade, säger dottern till Aftonbladet.

Olyckan inträffade i Habo, norr om Jönköping på torsdagseftermiddagen. Utan förvarning rasade stora delar av tak och väggar på ett större tvåvåningshus samman.

”Hörde förskräckligt brak”

En granne berättar.

– Vid halv fyra satt jag som vanligt i köket när jag hörde jag ett förskräckligt brak. Det var tydligen då taket rasade in. Jag tänkte inte mer på det just då, men sen blev det ett väldigt pådrag med alla möjliga ambulanser, polis och brandbilar, säger en äldre kvinna som sedan fem år bor precis intill olycksplatsen. Trots att det fanns människor i huset undkom samtliga oskadda.

– Som tur var fanns det inga människor i den del av huset som rasade in. Vi vet inte vad orsaken är. Det fanns nästan ingen snö på taket, säger David Högberg, brandingenjör vid Jönköpings räddningstjänst.

”Vi är chockade”

Pappan som bodde i huset berättar tillsammans med dottern att familjen mår mycket dåligt. De är tagna och har ännu inte hunnit smälta det inträffade. Men de inser att de haft tur i oturen – pappan hade kunnat få taket över sig.

– Vi står här utanför nu. Vårt hus har rasat, säger den 72-åriga pappan lågmält. Han orkar inte prata själv och räcker över luren till dottern.

– Givetvis är vi lite chockade, det här är en jättejobbig situation för oss. Vi står här och väntar på att försäkringsbolaget och huskonstruktören ska komma hit och bedöma omfattningen på skadorna. Det är vad jag kan säga, säger dottern.

”Ren tur”

Tommy Åkerberg, länsvakthavande vid Jönköpingspolisen, säger att det hade kunnat sluta mycket illa.

– Det var ett ordentligt husras det här, det är inte mycket kvar av taket. Det var som en ren naturkatastrof, så det var ren tur att det inte blev några personskador, säger Tommy Åkerberg, länsvakthavande vid Jönköpingspolisen.

Innan ingenjörer undersökt huset får ingen vistas där.