Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Varning: Nu kommer algerna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-06

Kan bli magsjuk

Nu har algblomningen ute till havs kommit igång och innan veckans slut kan de ha invaderart våra stränder så att vi inte kan bada.

– Stannar högtrycket kvar är det sannolikt att algerna når stränderna denna veckan, säger Gunnar Aneer marinekolog på länsstyrelsen i Stockholm.

Varje sommar invaderas Östersjön av algblomningen och nu är det dags igen. Ute i havet finns algerna överallt och på vissa ställen är de nu uppe vid ytan.

–De senaste rapporterna visar tydliga ytansamlingar i centrala Hanöbukten, Sydöstra Gotland och Sydost om Slite men de är fortfarande en bit ifrån stränderna, säger Gunnar Aneer marinekolog på länsstyrelsen i Stockholm.

Redan i veckan

Det varma vädret är idealiskt för algerna när de tar sig upp till ytan och om högtrycket håller sig kvar är det troligt att algblomningen når stränderna redan i veckan.

– Stannar högtrycket kvar är det sannolikt att algerna når stränderna denna veckan, säger Gunnar Aneer marinekolog på länsstyrelsen i Stockholm.

Kan bli magsjuk

När algblomningen nått stränderna är rekommendationen att inte gå i vattnet eftersom man riskerar att bli sjuk.

– Drar man en kallsup kan man bli magsjuk, ungefär som en matförgiftning. Men det finns också rapporter om att personer som badat fått klåda i huden och huvudvärk, säger Aneer.

Men det är inte badförbud. Enligt Aneer är det ingen fara så länge man ser botten. Om vattnet är fyllt med alger så att man inte ser ner är det däremot läge att låta bli, berättar han.

Kan vara kvar länge

Hur länge algerna stannar när de väl nått stränderna är det ingen som vet.

– Det beror helt på vädret. Om det är varmt och stilla stannar de kvar men om det blir lågtryck och det börjar blåsa kan de snabbt försvinna. Man brukar säga att vid vindar starkare än 7 meter per sekund blandas de snabbt ner i vattnet och försvinner, säger Aneer.

Camping.se - Boka boende på Sveriges
campingplatser
Semestra i
Sverige

ANNONS