”Ett toppenår för hushållen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Men allt fler kommer att förlora jobben

Arbetslösheten kommer att fortsätta stiga under åtminstone resten av året.

Det tror tre experter som Aftonbladet talat med.

Samtidigt kan 2009 bli ett riktigt bra år för dem med trygga jobb.

– För dem som inte förlorar jobben så blir det här ett väldigt bra år – ett toppenår, säger Annika Creutzer, tillträdande chefredaktör för Pengar 24.

Annika Creutzer tror att den värsta toppen för arbetslösheten ligger framför oss.

– 2009 blir ett tufft år för företagen, men det innebär inte att man sparkar folk på en gång. Arbetslösheten kommer efteråt, antagligen toppar arbetslösheten 2010, säger hon.

– Därefter, om det följer samma mönster som tidigare, kommer ytterligare en smäll, och det är när kommuner och landsting inte får in skatteintäkter för att folk har blivit arbetslösa. Då kan det bli besparingar i det offenliga 2011. Tyvärr är det ganska tuffa år framöver, säger Annika Creutzer.

”Ovanligt bra 2009”

Samtidigt kan de som har trygga jobb få det bra ekonomiskt.

– Den låga inflationen och skattesänkningar och annat kommer att göra att vi får en väldig ökning av vår köpkraft under det här året. Så det stora flertalet kommer att få ett ovanligt bra 2009, säger Annika Creutzer.

Stefan Fölster, chefekonom vid Svenskt näringsliv, är inne på samma spår.

– För många svenskar som har jobb så har det redan vänt den första januari, kan man säga. Med skattesänkningar och snart löneökningar och väldigt låg inflation blir det reala inkomstlyft i rekordklass, säger han.

Men nya orosmoln tornar nu upp sig på den ekonomiska himlen.

Finansminister Anders Borg (M) varnade i går för att en andra finanskris kan komma i spåren efter den finanskris som redan drabbat den globala ekonomin.

– Det bedömer jag som sannolikt, sa Borg till journalister i Bryssel, enligt TT.

”Gå omkull”

Annika Winsth, chefekonom vid Nordea, delar den bedömningen:

– Det är inte alls uteslutet, vi har också skrivit det i vår rapport, att vi är oroliga för de konjunktureffekter vi nu ser från finanskrisen. Det som hände på finansmarknaden i höst slår med full kraft på företagen och sysselsättning nu. Det betyder också att företag kommer att gå omkull och att hushåll kommer att få problem, och då kommer det in i bankernas balansräkningar, säger hon till Aftonbladet.

– Samtidigt är vår bedömning att både centralbanker och regeringar runt om i världen kommer att fortsätta att vidta åtgärder som ska få tillbaka förtroendet på finansmarknaden, säger hon.