Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

’Skandinavisk mat är väldigt stort i New York’

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-10-02

Svenskrestaurangen Aquavit i New York har fått två stjärnor i Guide Michelin.

Nu hyllas den 33-åriga kökschefen Emma Bengtsson av grundaren.

– Min mat är lite mer traditionell och enkel. Man kan förstå den, säger hon.

Det blev ingen vanlig start på dagen för Emma Bengtsson när hon kom till jobbet på Aquavit efter utmärkelsen.

Restaurangen startades redan 1987 av restauranglegenden Tore Wretman och Håkan Swahn. Bakom kulisserna fanns även hotellkungen Bicky Chakraborty med.

Under åren har lovorden haglat över den skandinaviska utposten där bland annat stjärnkocken Marcus Samuelsson gjorde sig ett namn.

Men sedan april i år är det en hallänning som håller i kökstrådarna, och under Emma Bengtssons ledning har restaurangen nått två stjärnor i den prestigefyllda restaurangguiden Guide Michelin.

– Jag hoppas att mycket av det hårda jobb som jag och hela teamet har dragit i somras har en stor betydelse, säger hon när Aftonbladet når henne strax innan restaurangens populära lunch drar igång.

Och onsdagen blev som sagt annorlunda.

Började med kondis

– En vanlig dag kommer jag in tidigt och hjälper till med brödbakningen. Sen är det dags för lunchservice, och så hjälper jag kondis när de behöver. Men i dag är det lite speciellt. Det är mycket folk som hört av sig och många svenskar som försöker få tag på mig, säger hon.

Vad har du bidragit med till de två stjärnorna?

– Skillnaden mellan mig och förra köksmästaren är att min mat är lite mer traditionell och enklare. Man kan förstå den.

Trots sina 33 år har Emma Bengtsson en lång karriär bakom sig. Hon har jobbat i köket på Edsbacka krog, som även den hade två stjärnor i Guide Michelin, och på anrika restaurangen Prinsen i Stockholm.

Men det var bland sötsakerna hon började.

– Kondis har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag var souschef för konditoriet på Operakällaren i nästan fem år. Min resa här i New York började som konditorchef år 2010, säger hon.

Svensk mat är trendig

Nu är det mest fisk som gäller. Emma Bengtsson berättar att det skandinaviska köket rider på en hälsotrend i New York, även om det är svårt att förklara saker som gravlax, dill och strömming för amerikaner.

– Svensk mat är trendig. Vi jobbar mycket med färsk fisk, lax och sill, och de är rika på omega 3. Vissa är lite skeptiska, men när de väl har ätit det så är det inte så farligt längre, säger hon.

Hur mycket får man anpassa maten för att passa amerikanska munnar?

– Jag skulle säga att de anpassar sig mer till oss. Enda skillnaden är att maten saltas inte lika mycket här som vi gör i Sverige. Vi är väldigt glada i salt hemma i Sverige.

Även Emma Bengtssons halländska rötter finns representerade på Aquavits meny.

– Vi har grönkål på en av rätterna, och givetvis laxen. Halland är alltid med, säger hon.

Det här är Emma

Namn: Emma Bengtsson. Ålder: 33. Aktuell: Kökschef på Aquavit som ­belönats med två stjärnor i Guide Michelin. Bor: En tvåa i Harlem, New York. Familj: Singel. Föräldrar och syster i Stockholm. Inkomst: Jag jobbar på det.