Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Chockerande CIA-rapport släppt - USA fruktar hämnd

Publicerad 2014-12-09

CIA:s tortyrliknande förhörsmetoder var värre än vad som tidigare framkommit.

Det visar en ny rapport som nu offentliggjorts.

Bland annat tvingades fångar stå på brutna ben och vara vakna i 180 timmar i sträck.

Rapporten har på förhand beskrivits som "chockerande" och visar hur CIA-personal behandlat misstänkta al-Qaida-terrorister.

Den offentliggörs av senatens underrättelsekommité med motiveringen att USA:s medborgare har rätt att få veta sanningen om underrättelseorganets metoder.

Bland annat visar rapporten att skendränkning förekom betydligt oftare än vad som tidigare varit känt. Fången Khalid Sheikh Mohammed, som beskrivits som hjärnan bakom 11 september-attackerna, skendränktes 183 gånger och var flera gånger nära att drunkna.

Tvingades stå på brutna ben

I november 2002 dog en CIA-fånge i Afghanistan av hypotermi, kraftig nedkylning. Fången hade hållits kedjad till marken - helt naken - i en cell som liknade en fängelsehåla, rapporterar Daily Beast.

Övergreppet skedde i ett fängelse som fått namnet "Cobalt" av rapportens författare. Enligt Daily Beast är det med största sannolikhet den ökända platsen "Salt Pit" i Afghanistan.

CIA tvingade även fångar som brutit fötter och ben att stå upp - trots att man tidigare förnekat sådana metoder.

Släpades runt nakna

Enligt rapporten tvingade CIA fångar att vara vakna i flera dygn i sträck. Vissa berövades sömn i 180 timmar - ibland tvingades de stå med sina händer över huvudet under hela tiden. Andra tvingades gå runt nakna eller släpas runt i korridorerna helt utan kläder.

Enligt rapporten har CIA medvetet mörkat vilka metoder som användes. Senatens slutsats är dessutom att metoderna inte varit effektiva. Trots tortyrmetoderna har de som förhörts inte lämnat någon ny information.

"När du utsätter fångar för de här tortyrmetoderna kommer de säga vad som helst för att få förhören att avbrytas" skriver man.

"En fläck på USA:s anseende"

Hela rapporten är 6 000 sidor lång. Delen som nu har offentliggjorts är på drygt 500 sidor.

Dianne Feinstein, som leder senatens underrättelseutskott, kallar den en fläck på USA:s anseende.

– Publiceringen av denna 500 sidor långa sammanfattning kan inte ta bort den fläcken, men den kan säga till vår befolkning och världen att USA är starkt nog att erkänna när landet har fel, säger hon.

Här kan du läsa rapporten.