Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

33 000 soldater på gränsen till Gaza

Publicerad 2014-07-13

Lördagen blev offensivens dödligaste dag med 52 palestinska dödsoffer.

Samtidigt rycker en markinvasion allt närmare.

Under natten genomförde israeliska specialstyrkor en räd inne i Gaza. 

Bomberna fortsatte att falla över Gaza under lördagskvällen.

Minst 18 människor dödades när ett hus som tillhör Gazas polischef, Tayseer Al-Batsh, attackerades. 35 människor skadades, däribland Tayseer Al-Batsh själv.

Lördagen blev offensivens dödligaste dag hittills med 52 palestinska offer.

Under natten genomförde israeliska specialstyrkor en räd på Gazaremsan. Målet var en avfyrningsramp och en byggnad där flera raketer förvarats. Fyra israeliska soldater fick lättare skador och vårdas på sjukhus, uppger Haaretz.

"Israels försvarsmakt har genomfört en räd mot en plats varifrån raketer avfyrats mot Israel. Under uppdraget förekom skottlossning. Fyra soldater skadades lindrigt men alla kunde återvända säkert", skriver försvarsmakten i ett uttalande på Twitter.  

"Ingenstans att ta vägen"

Israel gick under lördagen ut med en varning till boende i norra Gaza om att lämna sina hem "för sin egen säkerhet". Enligt militärtalespersonen Motti Almoz planeras en massiv attack inom de närmaste 24 timmarna.

Nyhetsbyrån TT har varit i kontakt med flera personer inne i Gaza. Alla uppger att de kommer stanna kvar i omrdådet.

– Det finns ingenstans att ta vägen. Det är livsfarligt att gå ut. Det är livsfarligt att stanna kvar, skriver Suzan Hamza i Beit Lahiya.

Hon har två barn och hennes man är möbelsnickare.

– Situationen är outhärdlig. Här i norr har bombningarna knappt upphört överhuvudtaget under hela offensiven. Jag försöker lugna mina två barn. Det är klaustrofobiskt. Det finns områden där Hamas har sina avfyrningsramper. Jag har ingen aning om var de är. Men det har varit många bombningar nära vårt hem.

Samtidigt får palestinier sms från Hamas som uppmanar alla att stanna kvar i sina hem.

"Tro inte på de meddelanden som ni får av fienden (Israel)", kom i ett sms till Hamza under lördagskvällen. Samma meddelande gick ut i radion.

Beslut om invasion under söndagen

Från olika håll kommer även rapporter om att Israels armé förbereder sig för en möjlig markinvasion på Gazaremsan. Stridsvagnar och artilleri står utplacerade längs gränsen och 33 000 mobiliserade soldater finns på plats.

Den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman har sagt att ett beslut om en eventuell markinvasion väntas under söndagen, skriver AFP.

Avfärdar vädjanden om eldupphör

Totalt har nu över 150 palestinier dödats i den israeliska flygoffensiven som inleddes i tisdags, de flesta civila. Omkring 500 palestinska projektiler har träffat Israel, men där har inga människor dödats.

Både Israel och Hamas har avfärdat vädjanden om eldupphör från FN:s säkerhetsråd och internationella ledare.