Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här är Fi störst

Publicerad 2014-05-26

Partiet fick över 30 procent i en valkrets i Malmö

Unga välutbildade kvinnor röstade på FI.

Starkast blåser den feministiska vinden i storstäderna.

- Det här handlar om en urban och välutbildad grupp med stor betoning på kvinnor, säger Henric Oscarsson, statsvetare på Göteborgs Universitet.

Att Feministiskt Initiativ valde att hålla sin valvaka på just Södermalm i centrala Stockholm är ingen slump.

Stadsdelen är ett av partiets absolut starkaste fästen.

I hela landet fick Fi 5, 3 procent av rösterna.

Men på Södermalm och förorterna söder om söder valde betydligt fler att kryssa Gudrun Schymans parti.   

I valkretsen "Hägersten 36 Västberga Ö" fick de 20,5 procent – och blev därmed största parti. I valkretsen "Hägersten 16 Midsommarkransen C" fick de 27,0 procent (0,1 procentenhet efter MP) och i "Högalid 5 Bergsund S" fick partiet 24, 2 procent (1,5 procentenheter efter MP).

Välutbildade kvinnor

Enligt vallokalsundersökningar finns också det största stödet i just storstadsregionerna.

I synnerhet bland yngre kvinnor, som ofta har en högskoleutbildning.

– Det här handlar om en urban och välutbildad grupp med stor betoning på kvinnor. Enligt valundersökningar är 75 procent av Fi:s väljare kvinnor och 85 procent säger sig ha hjärtat till vänster. Man kunde ju också väldigt tydligt se hur partiets kärntrupper såg ut i går på valvakan, säger Henric Oscarsson.

Han fortsätter:

– Att det är så många som röstar på dem på just Södermalm handlar om sammansättningen av befolkningen. Vi ser precis samma mönster I Kungsladugård i Göteborg. Det är människor som har högre utbildning än inkomster. Nu bor det ju givetvis inte 75 procent kvinnor i de här valkretsarna utan det handlar snarare om vilken typ av yrken de har.

Fi och Mp i majoritet

Enligt Oscarsson är kvinnor rödare, grönare och mer toleranta än män och det har gynnat Fi och Mp i årets EU-val.

I en del valkretsar i södra Stockholm har partierna fått över 50 procent av rösterna tillsammans.

– Det har blåst tydliga vänstervindar i år. Nästan hälften säger sig ha hjärtat till vänster vilket är en tydlig scenförändring mot EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010, säger han.

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, inte förvånad över Fi:s framgångar i södra Stockholm.

– Det är inte oväntat. De uppedelningar som har gjorts före valet visar att partiet har störst stöd bland kvinnor i storstäderna. Att Schyman drar på Södermalm är inte förvänande. Under hela våren har det skett en mobilisering kring jämställhetsfrågor och mycket har skett i Stockholm. Det handlar om unga och högtutbildade väljare som ofta jobbar inom kultursektorn och inte tillhör den ekonomiska eliten, säger hon.

Svårare i riksdagsvalet

Enligt Wängnerud betyder Fi:s framgångar i EU-valet inte nödvändigtvis att partiet kommer komma in i riksdagen till hösten.

– Man ska vara försiktig med att överdriva EU-valets betydelse. I riksdagvalet är väljarna inte lika villiga att rösta på oetablerade partier. Så man ska inte ta för givet att Fi kommer in. Det som kan tala för är att Schyman kommer vara det stora dragplåstret. I Eu-valet så var ju hon inte ens valbar.

Men det är inte bara i Stockholm som Fi lyckades bra.

I Uppsala och valkretsen Rackarberget fick partiet till exempel 25, 2 procent och blev näst största parti bakom Miljöpartiet. 

Och i Malmös valkrets Möllevången-Folkets park fick partiet 31,2 procent och blev det överlägset största partiet.

Följ ämnen i artikeln