Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Löfven i hemligt möte med Blair

Publicerad 2014-06-05

I största hemlighet har Stefan Löfven haft ett hemligt samtal inför valet – med ex-premiärministern Tony Blair.

Med på mötet var även S-profilen Margot Wallström.

– Vi hade ett samtal om vad som är viktigt och hur vi med tydlighet i budskapen ska attrahera väljarna och peka ut riktningen för vart vi är på väg med politiken, säger Löfven.

Nyligen var Tony Blair, tidigare premiärminister i Storbritannien, i Stockholm. Han var inbjuden av den amerikanske ambassadören Mark Brzezinski.

Men under Sverigebesöket hann han också med en hel del annat.

På förmiddagen den 26 maj, dagen efter EU-valet, höll han ett hemligt möte med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Det står klart i podden "I Leos värld" med programledaren Leo Razzak, där kända S-profilen Margot Wallström intervjuas i första avsnittet.

Bytte erfarenheter

Stefan Löfven bekräftar mötet för Aftonbladet. Han beskriver det som ett "intressant samtal".

– Tony Blair har varit partiledare och premiärminister i Storbritannien så det är klart att det är bra att byta erfarenheter om var vi själva står och att höra på hans erfarenheter från en liknande situation, säger han.

Enligt S-ledaren delade Tony Blair bland annat med sig av sina erfarenheter av maktskifte och regeringsarbete från åren 1997-2007.

– Jag fick inga direkt råd, vi hade ett samtal om vad som är viktigt och hur vi med tydlighet i budskap ska attrahera väljarna och peka ut riktningen för vart vi är på väg med politiken, säger Löfven.

– Det sätt de tänkte på då stämmer mycket väl med hur vi funderar. Men det går inte att helt översätta en modell från ett land till ett annat.

Främlingsfientlighet och Afrika

Enligt S-ledaren skedde samtalet under en fikastund på Postkodlotteriet, dit både Blair och Wallström har kopplingar. Deltog gjorde även Löfvens utrikespolitiske rådgivare Oscar Stenström.

Under samtalet berördes även de främlingsfientliga partiernas framfart i EU-valet och Tony Blairs nuvarande engagemang för utveckling i Afrika.

Även Margot Wallström berättar om mötet.

I podden "I Leos värld" framhåller hon att Blair är intressant eftersom han lärt sig en rad läxor den hårda vägen.

Och om samtalet säger hon:

– Det blir lite "hur känns det nu när är valet är över och är det något man ska tänka på" och så där.

För en tid sedan stod det klart att Margot Wallström nu är redo att ta klivet tillbaka i politiken, efter åren som EU-kommissionär och FN-sändebud. Detta bekäftas i intervjun med Leo Razzak.

Just nu ser hon sig som en valarbetare bland alla andra. Men framåt öppnar hon för större uppdrag, gärna inom klimatområdet.

Följ ämnen i artikeln