Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nätet överbelastat – svårt komma fram

Publicerad 2014-06-27

Blixten slog ner mitt under Bråvallafestivalen – och skapade kaos.

Mobilnätet är överbelastat och många människor är chockade.

Oroliga föräldrar lyckas inte nå sina barn, som i sin tur uppmanas att skicka sms hellre än att ringa.

Ambulanser och polis kallades snabbt till Bråvallafestivalen utanför Norrköping efter att blixten slagit ner mitt på en camping och fyra personer skadats.

Men även oskadda människor drabbades av chock och försökte ringa sina föräldrar – bara för att upptäcka att mobilnätet överbelastats.

Besökarna uppmanades istället att skicka sms till sina oroliga föräldrar.

Festivalarrangörerna FKP Scorpio skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att nätet är överbelastat, men även hemsidan är vid tillfällen svår att komma in på under fredagseftermiddagen på grund av överbelastning.

– Anhöriga kan även höra av sig till polisens telefonnummer 114 14, säger arrangören Niklas Westergren i Aftonbladets tv-sändning.

”Hade kunnat vara vi”

Många av de upprörda festivalbesökarna har fått hjälp och stöd av vårdpersonal på festivalområdet.

– Jag är skakad just nu, det hade kunnat vara vi som träffades, säger Elin Wizén, en av festivalbesökarna som var med i Aftonbladets tv-sändning.

Sex-sju personer, många av dem unga, har chockats i samband med olyckan och befinner sig i socialtjänstens lokaler i området. Där finns dusch, toaletter, värme, mat och dryck, berättar Anna Wigmo, som arbetar i gruppen på Bråvalla, för TT.

– De gråter, skakar, fryser, mår illa och hör inte riktigt vad man säger, de har svårt att fokusera, säger hon till nyhetsbyrån.

Polispatruller undersöker

Flera av dem har varit i närheten av blixtnedslaget. En del har sett det medan andra skakats av den kraftiga smällen.

– De har sett att man har gjort återupplivningsförsök i tältet bredvid. De säger "tänk om det varit i mitt tält". Det har varit jättemycket sådana tankar. Och de är jätteoroliga och vill veta hur den som är mest skadad mår, säger hon till TT.

Polispatruller har tagit sig runt på campingområdet för att undersöka läget och knacka på hos tältande besökare och säkerställa att de inte skadats eller drabbats på något vis efter ovädret.