Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

"Hur är detta möjligt?"

Publicerad 2013-09-23

Forum för levande historia fokuserar på romerna

Inte ett brottsregister - utan ett biologiskt baserat register.

Inte från början av 1900-talet - utan nu.

"Som enskild medborgare skäms jag", bloggar Eskil Franck, överintendent vid Forum för levande historia.

Hur är detta möjligt? frågar sig Eskil Franck, docent i teologi vid Uppsala universitet, i sin blogg där han drar paralleller till hur det ungerska partiet Jobbik för en tid sedan föreslog att landets judar borde registreras.

"Indignationens vågor gick då – fullständigt berättigat! – höga. Skuggorna från det förflutna tornade upp sig på ett skrämmande sätt."

DN:s avslöjande om den svenska polisens romregister är inte ens ett register med personer som det finns saklig anledning att misstänka ska begå brott, skriver han.

"Det är olagligt med etiskt baserade register i vårt land. Jag trodde också att vi lärt oss så mycket av historien att vi rent instinktivt skulle avhålla oss från att misstänkliggöra och stigmatisera hela folkgrupper."

Som ledare för Forum för levande historia är han ansvarig för Förintelsens minnesdag som uppmärksammas 27 januari.

Nästa år blir också startskottet för tre års fokus på "romernas lidande i historien ljus och deras utsatthet i dagens samhälle".

2014 har det gått 70 år sedan den så kallade zigenarnatten 2 augusti 1944 då alla romer som fanns innanför stängslet i Auschwitz-Birkenau dödades.

"Vi borde ha lärt mer än dagens DN vittnar om", bloggar Eskil Franck.