SvP-anhängare gripen för misshandel

Publicerad 2014-05-01

Mitt under Svenskarnas Partis manifestation blev det tumult mellan polisen och SvP-anhängare.

Jönköping. En SvP-anhängare greps av polisen under det nazistiska partiets manifestation i Jönköping.

En person skadades när andra SvP-anhängare försvarade honom.

Mitt under Svenskarnas Partis manifestation blev det tumult mellan polisen och SvP-anhängare.

En SvP-anhängare greps misstänkt för en misshandel som ska ha skett under partiets marsch genom Jönköping.

– Jag har inte så många uppgifter ännu. Det var en man som greps och han greps för en misshandel som ska ha skett tidigare i dag, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

Skrek på poliserna

Till början såg gripandet ut som ett slagsmål mellan SvP-anhängare och poliser. En civilpolis slet av sig sin skjorta och skrek att han var polis när aggressiva SvP-anhängare samlades runt honom.

När den gripna mannen fördes bort samlades SvP-anhängare framför poliserna och skrek åt dem att släppa honom fri. Två av dem försökte bryta sig loss från poliserna men de stoppades.

– Om någon har gjort ett så avskyvärt brott att han måste gripas kan ni väl vänta till efter vår manifestation, skrek en SvP-anhängare i mikrofonen vid den provisoriska scen som lagts upp på Västra Torget i Jönköping.

Applåderade och hurrade

En av SvP-anhängarna skadades enligt Lars Byström lindrigt i tumultet. En ambulans kom kort senare till platsen och mannen togs om hand av ambulanspersonalen.

Hundratals motdemonstranter står fortfarande samlade utanför polisens avspärrningar vid Västra Torget. De applåderade och hurrade när mannen greps.

Vid 15-tiden rapporterade polisen att 19 personer är sammanlagt var gripna. 13 av dem för ohörsamhet mot ordningsmakt. 32 personer har omhändertagits på grund av ordningsstörning och cirka 90 personer har avlägsnats i bussar under dagen.