Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Psykolog: "Mobilen är inte problemet"

Publicerad 2013-10-29

Barnpsykologen Malin Bergström vänder sig mot larmen om att föräldrar kollar sina mobiler för mycket.

– De allra flesta föräldrar kan reflektera kring det här och jobbar på att reglera sig själva.

Inte orolig. Barnpsykologen Malin Bergström oroas inte över mobillarmen. Foto: Lotte Fernvall.

Malin Bergström är barnpsykolog och forskare vid på Karolinska institutet och Stockholms universitet tar upp att olika larm ständigt dyker upp om nya fenomen som kan vara skadligt för barnen.

– Senast var det framåtvända barnvagnar som var farligt. Nu är det mobiler. Jag är inte särskilt orolig.

"Är helt normalt"

Enligt Bergström kan de allra flesta föräldrar själva reflektera kring sin användning av mobiler och surfplattor och reglerar sig själva.

– Om ett barn måste pipa till tre gånger innan föräldrarna hör dem så är det inte konstigt. Det är det normala. Är man inte upptagen med mobilen diskar man, lagar mat eller pratar med någon, säger hon och fortsätter:

– Det är så otroligt mycket med våra barn, med vår långa barnledighet och allt. Jag tycker att kunskapsnivån bland dagens föräldrar om barns behov saknar historiskt motstycke.

Mobilen inte problemet

Enligt Bergström framhålls ofta 1950-talets hemmafruera som ett ideal när det gäller föräldranärvaro.

– Men pratar man med dem som växte upp då, blev de ju ofta utkörda av mamman som ville ha det snyggt hemma. Svenska barns fysiska hälsa är god. Barn har stor vuxennärvaro i sina liv i dag.

Är man orolig för att man genom mobilen flyr närvaro med sitt barn, bör man enligt Malin Bergström vända på perspektivet:

– Är man på den nivån att det är ett problem, skulle jag säga att det bakomliggande problemet är orsaken och inte tvärtom.